Ble sjokkert over tips-krav: – Meningsløst

Du kan bli bedt om å betale tips to ganger på amerikanske restauranter, viser erfaringen fra et USA-besøk. Foto: SHutterstock

De fleste er klar over at det forventes at man er raus med tipsingen etter et restaurantbesøk i USA. Men det som skjedde denne gangen fikk gjesten til å måpe.

Opplevelsen på restauranten i Florida har blitt til en artikkel i det svenske reisemagasinet Travel News.

Reporter Linda Iliste er sterkt kritisk til utvikling i det amerikanske turistproduktet:

– Dårligere service til høyere priser, er konklusjonen.

Var ikke nok

Historien kommer etter et restaurantbesøk der regningen var påført 25 prosent tips av servitøren da gjesten ble presentert for regningen.

Men det tipset var tydeligvis ikke nok.

Selv om den automatisk påførte tipssummen lå inne i totalsummen, var den endelige summen kunden svar ventet å betale ikke tastet inn på betalingsterminalen da kortet skulle dras. Den endelige summen måtte gjesten selv taste inn.

Årsaken skulle vise seg raskt:

I tillegg til den allerede påførte tipssummen, ble det åpnet for at kunden på toppen av dette kunne betale et frivillig tips i tillegg.

«Kaller det meningsløst»

Det ble for mye for den svenske gjesten:

– Kanskje det kan kalles kultursjokk, jeg kaller det meningsløst, skriver reporteren som. Hun mener det er et stort problem at kvaliteten på den amerikanske gjestfrihetsbransjen har falt så betydelig.

En som kjenner amerikansk tipskultur godt, er New York-eksperten som bare kaller seg Eric i New York. Han sier til flysmart24 at det reporteren opplevde godt kan skje, men at det ikke er vanlig:

– Ved noen steder, og spesielt når det er snakk om grupper, er ofte «gratitude» inkludert. Man får muligheten til å betale tips i tillegg. Men det er valgfritt, sier han.

Avviser ekstra tips

En nordmann som kjenner restaurantpraksisen i Florida godt, sier til flysmart24 at man som vanlig gjest ikke trenger å forholde seg til krav om ekstra tips, hvis tips allerede er ført opp på regningen av servitøren:

– Man må bare være klar over hva man betaler for. Å betale tips oppå tipset blir jo meningsløst, det mener jeg folk bare kan se bort fra. I Florida er 20 prosent tips vanlig. Det skal dessuten betales av summen for prisen på mat og drikke, og ikke totalsummen. Totalsummen omfatter moms og det er ikke meningen at tipset skal dekke momsen, sier vedkommende.

Lever av tips

Eric i New York tilføyer som en generell regel at det er svært vanlig å måtte betale tips i New York.

– Ofte er det tipset personer i servicenæringer lever av. Jeg opplever selv å få muligheten til å velge hvor mye jeg vil gi i tips, men det er ulik praksis mellom stedene, sier Eric.

I tipsguider blir man gjort oppmerksom på at å tipse mindre enn 15 – 20 prosent blir ansett som at noe var galt med servicen fra den som serverte.

Brukte ikke – måtte betale

En annen oppdagelse for den svenske reporteren var det skjulte pristillegget som amerikanske hoteller legger i sin «resort fee.»

Her måtte hun betale 30 dollar per natt, eller 320 norske kroner, blant annet for å ha vannkoker og wifi på rommet.

Hun brukte ingen av delene, men måtte likevel betale den summen.

– Øyenbrynene går opp i hårfestet bare ved tanken på at wifi skal betales for på et hotell i 2024, skriver hun.

Kontakt hotellet

Eric i New York forteller at hennes opplevelse er helt vanlig i USA:

– På hotell er det veldig vanlig å måtte betale en såkalt «resort fee». Denne kan man sjelden unngå, selv om man ikke benytter seg av fasilitetene eller produktene denne avgiften inkluderer. Bestiller du via Booking.com eller Hotels.com pleier det vanligvis å stå i bekreftelsen om denne avgiften er inkludert ved bestillingen eller ikke. Dette er dog også forskjellig mellom hotellene, så kontakt eventuelt hotellet du skal bo på for mer informasjon rundt denne avgiften, mener Eric.