Turist-protestene: – Vi er bekymret over hva som skjer

Juan Francisco Cervero (t.v.) er direktør for Den spanske Ambassades turistkontor i Norge. Han sier at spanske turistmyndigheter er bekymret over protestene på Gran Canaria og Tenerife. Foto: Knut-Erik Mikalsen/Turespaña

Turistmyndighetene i Spania gir nå åpent uttrykk for bekymring over de virkningene de økende turist-protestene på Kanariøyene kan få.

Stadig flere fastboende protesterer mot det de mener er en økende overturisme til øyene. Besøkstallene har vokst kraftig etter pandemien.

Til helgen blir det en foreløpig topp i motstanden mot masseturismen. Da skal det arrangeres protestmarsjer både på Gran Canaria og naboøya Tenerife.

Voksende kritikk

– Vi er bekymret for hva som skjer, sier Juan Francisco Cervero, direktør for Den spanske Ambassades turistkontor i Norge, til flysmart24.

Som flysmart24 har skrevet har kritikken vokst i styrke og omfang siden nyttår, og får nå store nyhetsoppslag både i nasjonale og internasjonale nyhetsmedier.

Dette skjer mens turismen fortsetter å vokse. Så langt i år har 562 000 flere mennesker landet på Kanariøyene i forhold til samme periode i 2023.

Denne økningen bare fortsetter. Til sommeren øker flyselskapene kapasiteten 10 prosent mer enn i fjor.

Ute av kontroll

Kritikerne hevder at turismen har kommet ut av kontroll, og at det er lokalbefolkningen som er den skadelidende:

Flere fastboende mener at turistindustrien okkuperer stadig flere hus og leiligheter, og skyver lokalbefolkningen ut.

Fastboende har ikke sjanse til å møte de prisene som huseierne får i turistmarkedet. Dessuten er kritikerne bekymret for de miljømessige konsekvensene av masseturismen.

Sultestreik i gang

Protestene har foreløpig toppet seg med at seks aktivister på Tenerife har sultestreiket siden torsdag i forrige uke.

Direktør Cervero sier til flysmart24 at han anser situasjonen på Kanariøyene nå som vanskelig, og er spent på hvor stor oppslutning protestene til helgen vil få:

– Protestbevegelsene lager mer og mer støy, og det fører også til overreaksjoner i befolkningen. De skaper oppslag i media, både i Spania og i utlandet. Denne protestbevegelsen kan derfor skape turismofobi – mostand mot turisme og turistindustrien. Vi er bekymret for hva som skjer, sier Cervero.

Politisk protest

Cervero mener det er viktig å få frem at protestene ikke retter seg mot turistene, men de politiske løsningene som de som aksjonerer mener ikke ivaretar lokalbefolkningens interesser godt nok.

Cervero viser til at turismen har en avgjørende betydning for økonomi og sysselsetting på Gran Canaria og de andre øyene. Næringen står for 35 prosent av verdien av alt som produseres på Kanariøyene.

– Alle har en slektning eller en venn som jobber i denne sektoren, eller jobber der selv. Det er derfor vanskelig å tro at disse menneskene direkte kjemper mot deres viktigste levebrød, sier Cervero.