«Føler at vi ble ranet av sikkerhetspersonalet på Gardermoen»

Passasjeren hadde reist fra Cuba med en flaske rom i håndbagasjen. Flasken ble beslaglagt da han skulle passere sikkerhetskontrollen på Gardermoen. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Den norske flypassasjeren hadde reist halve jorden rundt og blitt sjekket flere ganger, uten at noen fant grunn til å reagere på flasken med rom som han hadde i håndbagasjen.

Da han kom til Oslo Lufthavn hadde han vært gjennom fire kontroller med bagasjen.

På Gardermoen ble det ikke vist noen nåde: flasken ble beslaglagt.

Dette gjorde mannen rasende:

– Vi føler det som at vi ble ranet på flyplassen av sikkerhetspersonalet, skriver mannen i en klage til Avinor.

Eksklusiv vare

Mannen hadde vært på besøk på Cuba, og hadde tatt med seg en flaske hvit rom fra landet som har noen av verdens mest eksklusive og beste romprodusenter.

Flasken ble kjøpt på flyplassen i Havanna og ble slik en del av mannens håndbagasje. Fordi han skulle innom flere flyplasser på veien ble posen forseglet og kvitteringen ble lagt inni posen.

Han ble undersøkt flere ganger på turen, og flasken gikk gjennom kontrollen uten problemer de fire gangene bagasjen ble sjekket i Panama og Amsterdam.

Flasken beslaglagt

Men da mannen kom til Oslo Lufthavn og skulle sjekkes i sikkerhetskontrollen på Gardermoen for videre reise inn i Norge, var det slutt:

Her ble flasken beslaglagt på stedet fordi sikkerhetskontrollørene ikke godkjente kvitteringen som var lagt inne i taxfree-posen.

Det gjorde at mannen etter eget utsagn ble svært sint:

– Ved ankomst Gardermoen ble plastisolasjonen brutt av vekteren og kvitteringen fra Havanna ble ikke godtatt. Vekteren mente at kvitteringen fra Havanna var ufullstendig, skriver mannen i klagen til Avinor.

Reagerer på ulike regler

Han mener det er svært irriterende at det eksisterer forskjellige retningslinjer for taxfree varer på flyplassene:

– Vi som handler tror at når posen er forseglet og kvitteringen er inne i posen, at det er godt nok. Men sånn er det tydeligvis ikke på Gardermoen. Vi føler det som at vi ble ranet på flyplassen av sikkerhetspersonalet. Og deres oppførsel var ikke hjelpsom i det hele tatt. Vi ble rett og slett forbannet, skriver mannen i klagen.

Avviser ulike regler

Det er langt fra første gang at vin og brennevin inne i forseglet taxfree-pose blir beslaglagt på Oslo Lufthavn.

Hos Avinor avviser kommunikasjonsrådgiver Helene Wattanapradit Jensen at det er ulikt regelverk for å kunne ta taxfree-poser gjennom sikkerhetskontrollen:

– Nei, regelverket er likt. Alle lufthavner i Europa skal utføre tilfeldige kontroller av taxfree-varer i forseglede poserNår disse tilfeldige kontrollene gjennomføres, brytes forseglingen av kontrolløren for å sjekke kvitteringen inne i posen. Dersom kvitteringen eller posen ikke samsvarer med gitte krav eller innholdet i posen avviker fra kvitteringen, blir den avvist. Dersom alt er ok, blir varene kontrollert og forseglet på nytt i ny pose, sier hun til flysmart24.

Skal svare

Jensen sier at klagen fra kunden er til behandling og at han skal få et svar fra Avinor, men at man tror dette ligger bak håndteringen i Oslo:

– For denne passasjerens vedkommende kan det se ut til at taxfree-posen ikke har blitt gjenstand for tilfeldig kontroll på flyplassen i Amsterdam, siden forseglingen fra Cuba ble brutt opp på Oslo lufthavn og kvitteringen i posen ble sjekket. Kvitteringen ble, som det står i klagen, underkjent, sier Jensen.

Hun sier at det ikke har kommet noen nye bestemmelser for godkjenning av taxfree-varer i forseglet pose. Posen skal være forseglet og kvitteringen skal ligge inne i posen.