«Ombestemmer du deg, vil du ikke få pengene tilbake»

Mange kjøper feriereiser som det senere viser seg at de ikke har råd til å benytte. Nå kommer forsikringsselskap med klart råd. Foto: Knut-Erik Mikalsen

I fjor opplevde forsikringsselskapene en strøm av henvendelser der folk ville avbestille sine feriereiser, fordi de hadde fått kalde føtter økonomisk.

Fristen for å avbestille hos fly- eller reiseselskapet hadde ofte utløpt, og de sto dermed i fare for å miste alt de hadde betalt inn for reisen.

Derfor tok de kontakt med forsikringsselskapet i håp om at reiseforsikringen ville dekke tapet de ville få når de kansellerte.

Ingenting å hente

Slik er det ikke. Nå advares nordmenn mot å ha overdrevne forventninger om hva forsikringen kan hjelpe dem med hvis de oppdager at de ikke lenger har råd til reisen.

– Hvis du ombestemmer deg, vil du ikke få igjen penger på reiseforsikringen, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i forsikringsselskapet Fremtind.

Nå kan den samme bølgen komme også i år.

Situasjonen for nordmenn er like ille som i fjor.

Lav verdi på den norske kronen, økt rente og dyre levekostnader både hjemme og på reisemålet, gjør at det kan bli for dyrt å gjennomføre feriereisen som ble bestilt i januar.

Håpet på bedring

Mange har kanskje bestilt reise i år ut fra den allmenne oppfatningen om at renten skal ned, lønnsoppgjøret skal bli godt, og at dette skal gi økt kjøpekraft.

Så ser det ut til at i alle fall rentekuttene kanskje ikke kommer før til neste år. På den måten ryker en del av forutsetningen for å kunne påspandere seg og familien en dyr feriereise.

Fremtind har en sterk anbefaling til nordmenn om ikke å regne med at avbestillings-forsikringen skal redde dem fra uønskede utgifter:

Ber folk vurdere økonomien

– Vurder egen økonomi før du kjøper en reise. Med mindre reiseavbestillingen skjer som følge av sykdom, ulykke eller skade, gjelder ikke forsikringen, sier Hofstad-Nielsen.

Hun minner om fjoråret da forsikringsselskapene opplevde at flere kunder fikk kalde reiseføtter da sommeren nærmet seg.

De innså at de ikke hadde råd til å reise likevel, og kontaktet forsikringsselskapet med ønske om å avbestille reisen sin. 

Blir hjemme

Der er det ingen hjelp å hente, hvis det altså ikke dreier seg om sykdom:

– Da må du ta kontakt med reiseoperatør og undersøke om du kan få penger tilbake, sier Hofstad-Nielsen.

I en undersøkelse som Respons Analyse har utført på vegne av Fremtind, svarte 41 prosent av de som ble spurt, tilsvarende 1,9 millioner nordmenn, at de planlegger en ferietur utenlands i sommer.  

– Samtidig svarer stadig flere at de velger å bli hjemme av hensyn til økonomi, sier Hofstad-Nielsen.