«Ekkel og ubehagelig behandling i sikkerhets-kontrollen»

Den kvinnelige passasjeren reagerer meget sterkt på behandlingen hun var utsatt for i sikkerhetskontrollen på Gardermoen. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Da den kvinnelige passasjeren ble sjekket i sikkerhetskontrollen på Gardermoen, opplevde hun en behandling som hun omtaler som «direkte ekkel.»

Hun ble intimt undersøkt av en mannlig sikkerhetskontrollør på en måte som gjør at hun omtaler hendelsen som «svært ekkelt og uprofesjonelt.»

Hos Oslo Lufthavn beklager man opplevelsen kvinnen hadde.

Vil bli fulgt opp

– Denne hendelsen vil vi gå gjennom med Avarn, som har kontrakten for sikkerhetskontrollen på Oslo lufthavn, sier kommunikasjonssjef Monica Iren Fasting ved Oslo Lufthavn til flysmart24. Et mer utfyllende svar fra henne finnes lenger ned i artikkelen.

Hendelsen inntraff da kvinnen skulle reise ut fra Gardermoen, og som alle andre måtte gjennom sikkerhetskontrollen.

Hun beskriver det hun opplevde slik:

Dette reagerte hun på

– I kontrollen pep det, og jeg måtte gjennom den større scanneren hvor det igjen ble markert rødt rundt midjen min, skriver hun.

Da ble hun swappet – som er å ta prøver med et testmateriale – på hendene og rundt bukselinningen. Det var helt ok, skriver hun.

Men så kom det hun reagerer på:

– Plutselig, og uten forvarsel, trakk han buksekanten min ut fra livet og begynte å kikke nedi hvor jeg kun hadde truse på. Det skjedde med tomlene på innsiden av buksekanten min. Det viste seg at ingenting var feil på meg i kontrollen, skriver hun.

«Direkte ekkelt»

Kvinnen omtaler det hele som «svært urovekkende, og direkte ekkelt, ubehagelig og uprofesjonelt.».

Hun reagerer på at det var en fullt voksen mann som gjorde det, og at hun ikke fikk tilbud om å bli undersøkt av en kontrollør av samme kjønn.

Dessuten er hun kritisk til at hun ikke fikk noe forvarsel og at undersøkelsen derfor skjedde uten hennes samtykke.

– Større respekt for medmennesker forventes, skriver kvinnen i klagen.

Flere regler

Hos Oslo Lufthavn sier Fasting at kvinnen ble utsatt for et såkalt håndsøk.

– Vi har forståelse for at et håndsøk kan oppleves som ubehagelig, og vi jobber tett med innleid sikkerhetskontrollører for at dette skal føles trygt og være en bra opplevelse, sier hun.

Fasting sier at det knytter seg en rekke regler til hvordan en kontroll – slik kvinnen var gjenstand for – skal skje på:

Skånsom måte

– Blir man tatt ut til kontroll med håndsøk skal ytre og indre bukselinning sjekkes av vekter, så isolert sett er dette korrekt utført. Men et håndsøk skal gjennomføres på mest mulig skånsom måte for den reisende., sier Fasting.

Hun sier at passasjeren både kan be om at det skal gjennomføres i lukkede omgivelser og av en person av samme kjønn.

Blir tatt opp

– I dette tilfellet høres det ut som vedkommende ikke er gjort oppmerksom på at det skulle bli gjennomført et slikt søk, og det beklager vi, sier Fasting.

Hun gjør det klart at den konkrete episoden nå blir tatt opp med sikkerhetsselskapet, ut fra den klagen som den kvinnelige passasjeren har kommet med.

– Vi vil sikre at de har en god tilnærming til slike håndsøk, sier hun.