På denne innenriksruten i Norge er det passtvang

De som skal reise til Svalbard, enten fra Oslo eller via Tromsø, må vise pass før de får lov til å bi med flyet til Longyearbyen. Her fra passkontrollen i Tromsø. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Det å kunne presentere et gyldig pass er noe vi knytter til det å ankomme et utland, eller komme hjem fra en lengre reise.

Å reise innenriks i Norge er normalt helt passfritt.

Ikke helt. Det finnes nemlig et reisemål i Norge der heller ikke norske statsborgere slipper inn, hvis man ikke kan fremvise et gyldig pass, eller nasjonalt id-kort.

Nordmenn glemmer pass

Det er til Svalbard. Passkravet kommer som en stor overraskelse for noen som får sin Svalbard-reise stanset, kan politiet i Tromsø fortelle:

– Det skjer Ikke veldig ofte, men når det skjer er det stort sett norske statsborgere som ikke vet at Svalbard er utenfor Schengen. Det er ikke alltid andre reisende vet akkurat det heller, men de har «alltid» med seg pass eller nasjonalt ID-kort likevel, sier leder for avsnitt for grensekontroll ved Troms politidistrikt, Håkon Breilid, til flysmart24.

Må i passkø

De som reiser til Longyearbyen med fly som mellomlander i Tromsø må forlate flyet. De må stille seg i kø for pass-kontroll før de slipper inn i avgangshallen til det samme flyet som tok dem til Tromsø, og som nå tar dem videre til Svalbard.

Bakgrunnen for den noe spesielle passregelen finner man i Norges Schengen-tilknytning.

Svalbard anses ikke som en del av Norge i Schengen-sammenheng. Det vil si at Schengenregelverket ikke gjelder for Svalbard, og flyvninger til og fra anses som non-Schengen flyvninger.

En gang i måneden

Siden Svalbard er utenfor Schengen, må den nordiske pass-overenskomsten gjennomføres med id-kontroll ved inn- og utreise for alle som reiser til/fra øygruppen.

Breilid sier at det skjer rundt én gang i måneden at reisende må nektes å reise til Longyearbyen, fordi de ikke har husket å ha med gyldig pass eller id-kort.

– Det skjer noe oftere at visumpliktige passasjerer med kun én innreise i Schengen-visumet sitt velger å ikke reise til Svalbard fordi vi gjør dem oppmerksomme på at de bare har én innreise i visumet sitt. De kan derfor ikke reise ned (til fastlandet. redn anm) igjen på det samme visumet dersom de velger å reise til Svalbard og ut av Schengen. De blir altså ikke nektet å reise ut av Schengen, men kan ikke returnere til Schengen igjen på det samme visumet, forteller Breilid.

På Svalbard gjelder heller ikke utlendingsloven.

Rett til adgang

– Dette betyr at utenlandske borgere har rett til adgang og opphold på Svalbard, uavhengig av om de har oppholdstillatelse i Norge, sier Breilid.

I informasjonen på Sysselmesterens nettside heter det at det ikke er nødvendig med visum for å besøke Svalbard.

Selv om man ikke trenger visum eller egen arbeids- og oppholdstillatelse, må alle oppfylle visse krav for å kunne være på Svalbard, heter det.

Må kunne forsørge seg

Disse kravene reguleres i «Forskrift om bortvisning og utvisning av personer fra Svalbard.»

– Blant kravene som stilles, er at man må ha midler til å kunne oppholde seg på Svalbard. Disse kravene gjelder både utlendinger og nordmenn, og Sysselmesteren på Svalbard kan bortvise personer som ikke oppfyller kravene, heter det.