Nå klager også turistene over at det er for mange turister

Nå kommer det klager mot mengden av turister på den greske øya Santorini. Fra turistene selv. Dette bildet er tatt i forbindelse med et stort show på øya. Foto: Shutterstock

Flere av de populære reisemålene i det sørlige Europa har fått merke at dens egen befolkning nå synes det er nok turister, og at masseturismen må begrenses.

Spesielt har flere feriefavoritter i Spania – Mallorca, Barcelona og nå også Kanariøyene – satt fokus på konsekvensene av den voldsomme turisttilstrømmingen.

Mer sjelden er det å oppleve at også turistene mener det er for mange turister.

For mye folk

Det er imidlertid tilfelle i Hellas, der en ny studie fra landets ombudsmann om turismens utvikling har registrert at også de besøkende synes det kan bli for mange folk og for stor trengsel:

Rapporten viser til et eksempel på Santorini, forteller nettavisen «Keep talkning greece

Denne blir gjerne omtalt som postkortøya, fordi en rekke av de kjente bildene på postkort er fotografert der.

Det er en liten øy med bare 15 500 innbyggere. Øya mottar hvert år over 5 millioner turister.

«For mange turister»

– På Santorini klager selv turister over det store antallet turister, heter det i rapporten.

Mengden turister har lenge vært em bekymring: – Det fører til køer, knuffing og til og med turister som krangler og slåss i kaoset, skrev en reisleivsavis for flere år siden, lenge før pandemien.

Antall besøkende har blitt doblet siden 2012, og Santorini er blant de aller mest populære øyene i Hellas.

Rapporten slår fast at Hellas må ta grep, hvis landet skal beholde sin posisjon som det populære turistmålet landet er i dag.

Økonomisk avhengig

– Vårt lands økonomi er avhengig av turisme, noe som gjør behovet for å håndtere det på en bærekraftig måte enda mer presserende, heter det i rapporten.

Økonomisk er Hellas helt avhengig av turisme, som står for over en fjerdedel av den totale økonomiske produksjonen i landet.

Og Santorini alene bidrar med en milliard euro i inntekter hvert år, det utgjør godt over 11 milliarder norske kroner.