Flytekniker-streik kan ramme ferietrafikken til helgen

Fredag morgen kan det være streik i luftfarten i Norge. Denne uken er det mekling i lønnsoppgjøret for landets flyteknikere. Foto: Knut-Erik Mikalsen

En ny mulig streik truer luftfarten. Denne uken innledes mekling for landets flyteknikere. Blir det streik, vil det kunne få store konsekvenser for luftfarten i Norge.

Meklingen mellom flyteknikerne og NHO Luftfart er berammet til onsdag og torsdag.

Blir det ikke enighet kan en streik bryte ut fra midnatt natt til fredag. Det vil i så fall skje i oppkjøringen av den virkelige høysesongen for feriereiser i Norge.

Alle vil bli rammet

En konflikt vil ramme både SAS, Norwegian og Widerøe som vil få problemer med å få utført vedlikehold og utbedret feil på flyene. Da er veien kort for at fly blir satt på bakken.

Norsk Flyteknikerorganisasjon har varslet plassoppsigelse for 30 medlemmer i første omgang.

Dette tallet kan bli kraftig utvidet hvis meklingen ikke gir fremgang:

– Streikeviljen er stor. Dersom det ikke løser seg fort er det naturlig å melde inn flere, sier lederen for Norsk Flyteknikerorganisasjon, Jan Skogseth, til flysmart24 mandag morgen.

Han sier at uenigheten dreier seg om lønn, og om innrettelse av arbeids- og fritid for flyteknikerne.

Ferieavvikling

Skogseth understreker at en streik ikke vil komme til å rammer flyvninger som er kritisk for liv og helse. 

Han tror derimot at en konflikt raskt kan få store konsekvenser for avviklingen av passasjertrafikken:

– Uttaket høres kanskje lavt ut, men med tanke på at det allerede er mangel på flyteknikere, et stramt sommerprogram samtidig med ferieavvikling så kan det fort gi store utslag når vi er om lag 480 flyteknikere i Norge totalt, sier Skogseth.

Reservefly

Han sier at den videre situasjonen etter at en eventuell konflikt har brutt ut avhenger av flere forhold:

– Hvor store utslag det kommer til å ha er vanskelig å spå, siden det er veldig avhengig av selskapenes kapasitet på reservefly. Det er også muligheter for å få utført vedlikehold i utlandet. Dessuten har det også noe å si hvor mye uforutsette feil som oppstår på flyene, sier Skogseth.

Meklingen, som skal ledes av riksmekler Mats Ruland, skjer etter at forhandlingene om en ny lønnsavtale i mai ikke førte frem.