Heten i Syden: Vil varsle norske turister på mobil

Det ligger an til hete dager i Sør-Europa fremover. Å finne dekning under en parasoll kan bli nødvendig. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Det største charterferie-selskapet i Norge har beredskap for å varsle sine gjester om tiltak hvis heten i Syden blir for intens i sommer.

De første norsk turistene har fått smake på det som er den første av mange intense hetebølger denne sommeren:

På Kreta var det sist uke 45 grader på det heteste. På Mallorca varsles det over 40 grader de kommende dagene.

Liknende varsler kommer flere steder.

Mer intens hete

Meteorologisk institutt i flere av de populære ferielandene har allerede vært ute med varsler om en mer intens hete enn tidligere år.

Blant annet gjelder dette alle de mest populære ferielandene for nordmenn – Spania, Frankrike, Hellas, Tyrkia, Italia og Portugal.

På enkelte steder har temperaturen allerede vært godt over 40 grader, og verre kan det bli.

Varsles på mobilen

Mange nordmenn har likevel bestemt seg for å legge sommerferien til disse landene i den normalt heteste delen av sommerperioden – juli og august.

Det har Ving, det største av de norske pakkereiseselskapene, et opplegg for:

– Dersom vi kommer til å oppleve tørke og høye temperaturer på noen av Vings reisemål i sommer, vil vi som tidligere sesonger informere våre gjester om hva som gjelder. Ofte via tekstmeldinger, sier sjefen i Norge for Ving, Marie-Ann Zachrisson, til flysmart24.

Passe godt på

Hun sier at rådene Ving også vil gi til sine gjester, går på å forebygge konsekvenser av en mulig ekstrem hete:

–  Vi vil gi informasjon om hvordan de kan håndtere varmen som for eksempel å drikke mye vann og oppholde seg i skyggen. Det er spesielt viktig at man passer godt på våre aller yngste gjester og de som er eldre, sier Zachrisson.

Har advart

Som flysmart24 har meldt, har blant annet spanske meteorologer varsler at Spania kommer til å oppleve den heteste og tørreste sommeren som noensinne er registrert i landet.

Dette har fått den norske klimaforskeren Hans Olav Hygen ved Meteorologisk Institutt til å advare nordmenn mot den varslede heteperioden i Sør-Europa.

Han sier at antall dødsfall stiger når de verste heteperiodene inntreffer, og mener at det i disse periodene blir begrenset hva besøkende turister kan gjøre utendørs.

Fare for skogbranner

En konsekvens av lange tørkeperioder med lite nedbør og høye temperaturer, medfører også fare for skogbranner.

– Vi oppfordrer våre gjester til alltid å rette seg etter eventuelle pålegg og anbefalinger fra lokale myndigheter i landene man reiser til. Jeg tror at nordmenn flest er fornuftige og ansvarlige med bruk av ild i naturen. Vi er jo godt vant med skogbrannvarsel, siden det ofte er ekstra tørre perioder også her hjemme i Norge om våren og sommeren, sier Anne Mørk-Løwengreen som er kommunikasjonssjef i TUI Norge, til flysmart24.