Hetebølgene: Turister blir advart mot å ta risikoer

Det er sterk hete mange steder i Hellas allerede, og myndighetene advarer turister mot å ta unødvendig risiko utendørs. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Det har vært flere dødsfall blant turister i Hellas de senere dagene som følge av den intense hetebølgen som har truffet landet.

Nå rykker den greske helseministeren Adonis Georgiadis ut med en sterk advarsel til alle besøkende om ikke å ta noen unødvendige risikoer når de oppholder seg utendørs.

Han ber ifølge flere greske medier folk innstendig om ikke å ta lett på farene som den intense varmen skaper, og knytter de intense hetebølgene til den generelle klimakrisen:

«Må være forsiktige»

– Folk må forstå at klimaendringer skjer, og at de må være veldig forsiktige, sier han i en uttalelse.

Hellas har blitt rammet av den tidligste helebølgen noen gang, med temperaturer opp mot 43 grader.

Dette har fått fatale konsekvenser også for mange besøkende:

I løpet av en uke ble tre turister funnet døde og flere har forsvunnet. Mandag ble en 68 år gammel tysk mann funnet livløs på den greske øya Chania.

Har gjort en feil

Den tyske turisten var den sjette turgåeren som ble funnet død i Hellas i juni måned.

Det som har kommet frem når dødsfallene har blitt nærmere undersøkt, har vist at mange har gjort en alvorlig feil:

De har trosset advarslene, og har gått ut i terrenget på den tiden på dagen da temperaturen er på sitt aller høyeste.

Sikre kjølige rom

At grekerne tar situasjonen alvorlig, forteller det faktum at landets helsedepartement har lagt ut på sine hjemmesider en egen informasjon om heten og hvordan dødsfall skal unngås.

Her blir lokale myndigheter bedt om å sikre at fastboende og turister blir tilbud avkjølte lokaliteter, dersom det skulle vise seg å bli nødvendig når temperaturen er på sitt høyeste.

De blir også bedt om å utvide åpningstiden på sine tjenester slik at folk kan velge å oppsøke tjenestene når den mest intense varmen har gitt seg for dagen.