Kraftig økning av korona-syke i flere populære ferieland

Korona-smitten øker både i Spania og Hellas. FHI anbefaler at noen reisende tar forholdsregler. Bildet er fra pandemi-tiden. Foto: Shutterstock

De som setter kursen for det sørlige Europa i disse dager, kan oppleve å havne i områder der antall tilfeller av covid-19 nå er kraftig økende.

Dette gjelder både i Spania, Portugal og Hellas.

Selv om pandemien nå anses som bekjempet, ser man at antall tilfeller og også sykehus-innleggelser som følge av korona-pandemien nå øker i begge landene.

Har doblet seg

Ferske opplysninger fra Hellas forteller at antall innleggelser av folk med korona nesten har doblet seg siden mai, ifølge det statlige nyhetsbyrået Amna FM.

Samme utvikling har man sett i Spania, spesielt på Norge-favoritten Mallorca. Her har antall tilfeller firedoblet seg siden mai.

Tilfellene som nå blir registrert er hovedsakelig av de nye såkalte Flirt-varianter, og som vaksinering ikke vil kunne gi 100 prosent beskyttelse mot.

På et lavt nivå

Nå er det ingen som slår alarm om utviklingen. Forekomstene nå er på et mye lavere nivå enn under selve pandemien.

Hos Folkehelseinstituttet (FHI) sier overlege Tone Brun at SARS-CoV-2 fremdeles sirkulerer i verden og i Norge, i varierende grad ulike steder.

– Epidemiens størrelse begrenses av utbredt befolkningsimmunitet etter vaksinasjon og infeksjon. Men beskyttelsen mot smitte svekkes med tiden, og viruset endrer seg stadig. Dermed kan nye, mindre bølger av epidemien oppstå. Vaksinasjon og gjennomgått sykdom gir god beskyttelse mot alvorlig forløp av covid-19 hos de aller fleste, sier Brun til flysmart24.

Dette er anbefalingene

Hun viser til de generelle anbefalingene som går ut på å holde seg hjemme hvis man blir smittet, bruke munnbind og unngå å hoste med andre mennesker i nærheten.

Personer som er i risikogruppe – eldre mennesker, de som av ulike årsaker har nedsatt immunforsvar eller har underliggende sykdom – blir anbefalt å ta vaksine mot korona.

Selv om Verdens Helseorganisasjon (WHO) har erklært at corona-pandemien ikke lenger utgjør noen helsetrussel, advarer WHO samtidig mot at covid-19 ikke blir borte.

Blir ikke borte

– Viruset vil fortsette å utvikle seg, og det vil komme nye varianter, mener WHO.

I Norge har FHI opplyst at mange vil bli smittet igjen flere ganger i livet.

Men fordi nordmenn har en utbredt immunitet som følge av vaksinering og infeksjon, gjør det at viruset ikke lenger er en så stor trussel.