De som bader når dette flagget heises kan få 17 000 i bot

Rødt flagg heist på denne spanske stranden. Det betyr at det kan være forbundet med livsfare å bade. Foto: Knut-Erik Mikalsen

De fleste som ferierer på reisemål i det sørlige Europa har observert at det flagges på strendene, men at flagget skifter farge av og til.

Fargen er det viktig å forstå betydningen av.

En av fargene viser at det er livsfarlig å gå ut i vannet, mens betydningen av en annen farge er mer kategorisk:

Svart flagg betyr rett og slett at stranden er stengt, skriver informasjonsnettstedet Infobae.

Nordmann: – Skal tøffe seg

Nordmannen Inge Bjart Torkildsen har bodd fast på sørkysten av Tenerife i mange år, og benytter ofte strendene som ligger i området rundt Los Cristianos.

Han bekrefter at det er mye uvettig opptreden blant tilreisende:

– Det er dessverre noen turister som skal tøffe seg også med hopp fra klipper og ender med å bli skadet eller omkommet. Redningsaksjoner koster og det er der den eventuelle boten ligger. Det er alltid en fordel å svømme på innsiden av breakwater eller moloen hvor det gjerne er mindre strøm, sier Torkildsen til flysmart24.

Som et trafikklys

Fargene på flaggene på strendene kan godt sammenlignes med et trafikklys.

Grønt flagg: Det er tillatt å bade, og flagget betyr også at badeforholdene er gode. Grønt flagg heises når sjøen er rolig, og betyr også at det ikke fins noe i vannet som utgjør en fare.

Gult flagg: Her bør du passe deg. Det er fortsatt tillatt å bade, men gult flagg innebærer at det kan være forhold som kan skape problemer – høye bølger, strømmer, forurensning eller for eksempel flytende elementer.

Lagt i jern

Rødt flagg: Forbudt å bade. Dette er ingen advarsel, men en klar beskjed. Dette flagget advarer mot sterke strømmer. Det betyr at risikoen ved å bade er svært høy, og at de som trosser dette setter seg selv i livsfare, fordi det forekommer store bølger og sterke strømmer.

Oppdager politiet brudd på forbudet, er det ingen kjære mor.

Flysmart24 har sett situasjoner der de som trosser politiets pålegg om å komme i land, blir hentet opp av vannet, lagt i jern og arrestert.

Det blå flagget

Etterpå vil det garantert også vanke bøter fra 750 euro til opptil 1 500 euro, eller i overkant av 17 000 norske kroner – alt avhengig av hvilket distrikt den ulovlige opptredenen skjer i. Noen få steder er boten faktisk på opptil 3 000 euro.

Svart flagg: Stranden er stengt fordi opphold kan gi helsemessige skader. Det kan eksempelvis være varsler om hai i vannet.

Orange flagg: Dette indikerer at badevakten er fraværende.

Så fins det et blått flagg, som ikke er noe fare-flagg.

Det viser hvor rent badevannet er. Det er rett og slett er en internasjonal miljøsertifisering som gis til badestrender og småbåthavner som oppfyller visse krav om vannkvalitet, sikkerhet, service og miljøinformasjon.