Frykter at røykeforbud skal drive turistene vekk

Det går mot røykeforbud også på uterestaurantene på Kanariøyene. Det advarer turistnæringen mot. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Mange land har strammet kraftig inn på sine røykelover, og følger etter den norske praksisen med å forby røyking på stadig nye områder – også utendørs.

Innstrammingene har også kommet i nordmenns mest populære ferieland, Spania.

Der har man på mange områder fått nye røyeforskrifter som er minst like strenge som her hjemme.

Mindre attraktiv

Nå har forslag til ytterligere innstramminger skapt bekymring på Kanariøyene, skriver avisen Canarian Weekly.

Turistnæringen der frykter at forbud mot røyking på alle uterestauranter og terrasser skal gjøre øyene mindre attraktive som reisemål.

Næringen tror at et slikt forbud kan føre til at europeere velger andre land å feriere i der slikt forbud ikke eksisterer, og peker på konkurrenter som Hellas, Portugal og Italia.

Trekker frem Sverige

Næringen, representert ved president José María Mañaricua i organisasjonen Federation of Hospitality and Tourism Entrepreneurs of Las Palmas (FEHT), peker på at spesielt turister fra land som Storbritannia og Sverige ikke er vant til slike forbud.

Mañaricua sier at organisasjonen ikke er mot strengere røykebestemmelser, men at de økonomiske konsekvensene av å forby røyking på alle uterestauranter kan bli store og må utredes bedre.

Som i Norge

Røykeloven i Spania har blitt gradvis strammet inn, og fikk et skikkelig puff da pandemien kom.

Norske Ann Cathrin El Allaoui bor fast i Puerto Rico på Gran Canarua.

Da flysmart24 snakket med henne om røyking på Kanariøyene, hadde hun en klar melding om de nye røykereglene som er på trappene:

– Strengere regler måtte komme hvis Spania skulle følge resten av det moderne Europa. Nordmenn på besøk bør tenke at det stort sett er de samme reglene her som hjemme, sa El Allaoui.