Knallharde bøter venter folk som bryter forbudet

Skiltene på strendene forteller tydelig at her er det ikke lov å røyke. Stadig flere strender i Syden får slikt forbud. Foto: Knut-Erik Mikalsen

I flere tiår nå har de spanske strendene og restaurantene vært et fristed for nordmenn og andre som har behov for å ta seg en sigarett – inne og ute og uten noen form for begrensninger.

Puerto de Mogan (flysmart24): Etter at Spania har fått en streng røykelov, er det stadig færre områder det er lov å fyre seg opp en sigarett.

Aller minst på de mange strendene.

Der risikerer synderne å få bøter på opp til 2 000 euro – over 20 000 norske kroner – for å bryte røykeforbudet.

Det kan være greit å vite for de mange nordmenn som i disse dager setter seg på flyene for å feire juleuken og nyttår på bl.a. Kanariøyene.

Som i Norge

Totalt sett dreier forbudet seg om over 550 strender for landet som helhet som spanske myndigheter har gjort røykfrie.

Det er bare en begynnelse. Det er et antall som har vokst kraftig de senere årene etter at røykestopp-arbeidet i Spania tok til for alvor fra 2017.

Da pandemien kom, ble det ytterligere fart. Røyking ble forbudt også på uterestaurantene mange steder, og ute i gaten hvis det ikke var mulig å holde nok avstand.

– Sånn er det bare. Strengere regler måtte komme hvis Spania skulle følge resten av det moderne Europa. Nordmenn på besøk bør tenke at det stort sett er de samme reglene her som hjemme, sier norske Ann Cathrin El Allaoui til flysmart24.

Skilter over alt

Hun har bodd mange år på Gran Canaria. Hun driver i dag en av de mer eksklusive restaurantene i populære Puerto de Mogan, «I love Mogan.» Røykeforbudet gjelder på hennes restaurant, som ellers i området.

Restauranten ligger i et av de mest idylliske steder på den spanske ferieøya. Det blir ofte omtalt som «Spanias Venezia» på grunn av sine kanaler. Hit kommer det også turister som bor andre steder på øya, for å oppleve den pittoreske byen og havnen.

På den store bystranden i Puerto de Mogan er et av de mange stedene der det ikke er lov til å fyre seg opp en sigarett mens man befinner seg på stranden.

Spanias mest kjente

Over hele områder er det satt opp skilter som gjør forbudet kjent: Det gjelder også på alle de andre stedene på øyas strender der det samme forbudet gjelder.

Promenaden er blitt redningen for mange røykere. Der er det satt opp store askebegre, og der kan de fritt blåse i vei før de igjen begir seg inn på røykeforbudt område i solstolen.

Flysmart24 treffer en av de lokale restaurantansatte ser sitt snitt til å få seg en blås mens hans tar seg en kjapp pause fra den travle arbeidshverdagen.

– Må stå her. Eller blir det bare trøbbel, sier han og har tatt oppstilling et sted der han kjapt kan stumpe sneipen og haste tilbake til servitørjobben.

Her gjelder forbudet

Tiltaket på strendene er ikke bare av helsemessige årsaker.

Det er også gjort for å hindre at restene av tobakk og sigarettsneiper havner i sjøvannet og i sanden på strendene. 

Også på en av Spanias mest kjente og berømte strender, Las Canteras i Las Palmas, er det forbudt å røyke. Her er det bot på 300 euro om man bryter forbudet.

På andre strender, som eksempelvis på de 19 strendene i Mogán kommune utgjør bøtene 400 euro for røyking og opptil 1,800 euro for å kaste sigarettsneiper i sjøen.

Blant de 19 strendene i Mogan dreier det seg om steder som blir mye besøkt av nordmenn. Det er steder som mange besøker igjen og igjen, og som har gjort dem lommekjent i området.

Det dreier seg bl.a. om Patavalaca, Amadores, Puerto Rico, Anfi del Mar, Taurito og El Cura.

Også på fastlandet blir det stadig flere røykfrie strender. I Andalucia, den sydligste regionen på fastlands-Spania, er det i dag nærmere 50 strender som er røykfrie.