SAS klart størst – på 10 på topp-listen i Europa

SAS er klart best i klassen i Skandinavia både når det gjelder antall passasjerer og antall flyvinger, Foto: Knut-Erik Mikalsen

De siste trafikktallene for europeisk luftfart er nå i ferd med å bli klare, og med det også bildet av hvordan luftfartsåret 2022 vil slutte.

I Skandinavia befester SAS posisjonen som det største flyselskapet.

For kort tid siden kunne flysmart24 fortelle at kriserammede SAS, som har måttet bruke mye av sitt fokus på å overleve, satte hovedkonkurrenten Norwegian skikkelig på plass i kampen om å være det største selskapet når det gjelder antall passasjerer.

I november hadde SAS hele 300 000 flere reisende enn sin konkurrent.

Flest flyvninger

Nå kommer enda en opptur for SAS.

Selskapet er ikke bare størst når det gjelder antall passasjerer, men også best i klassen i Skandinavia når det gjelder antall flyvninger per dag. Dette til tross for at selskapet fløy færre avganger enn uken før.

LES OGSÅ: Sykdomsbølgen merkbar – avbestillingene renner inn

Dette bekrefter en av de siste trafikkoppdateringene som Europas flysikringstjeneste, Eurocontrol, har lagt frem for 2022. Den gjelder i perioden frem til 20. desember, og forteller hvordan inneværende år ebbet ut.

I en klasse for seg

I Europa-toppen ligger fremdeles Ryanair i en klasse for seg. Dette selskapet, som mange hater og elsker, opererer nå 2 124 flyvinger per dag.

Nummer to er Easyjet med 1 300 flyvinger, og på tredjeplass er det stadig Turkish Airlines som er nummer tre. Det nasjonale tyrkiske flyselskapet er altså det største nettverkselskapet i Europa, da og danker ut konkurrenter som Lufthansa, British Airways og Air France.

LES OGSÅ: Norge vraket – SAS har tatt valget for ny USA-rute

I Norden er det SAS som er storebror også når konkurransen dreier seg om antall daglige flyvninger. Selskapet plasserer seg på en niendeplass i Europa.

Klart bak SAS

SAS opererer 593 flyvinger per dag i snitt i uken, viser Eurocontrols tall.

Norwegian ligger klart bak også her, med 393 flyvinger per dag. Det gjør at det norske selskapet havner på en 13. plass på listen over selskapene i Europa.

Det er så vidt foran Widerøe, som havner på en 14. plass med 378 flyvninger.

LES OGSÅ: Tung sommersatsing for Flyr – dette er rutetilbudet

Nå er det å si om dette at Widerøe, i tillegg til en stadig flere lengre inn- og utenlandsruter, flyr mange korte ruter mellom mange av landets kortbaneflyplasser i løpet av en dag. Derfor blir antall flyvinger fort høyt for Widerøe.

På tredjeplass kommer Finnair med 286 flyvinger, noe som gjør at selskapet havner på en 21. plass på Europa-listen.

De 10 beste

Ryanair, EasyJet og Turkish Airlines har de tre første plassene. Videre på listen over de 10 største er:

Nummer fire er Lufthansa med 1 040 flyvinger, fem er Air France med 1 016 flyvinger, seks er lavprisselskapet Wizz Air med 820 flyvinger.

LES OGSÅ: Vil tillate store flasker gjennom sikkerhetskontrollen

Nummer syv er British Airways med 755 flyvinger, åtte er nederlandske KLM med 648 avganger, SAS nummer ni altså med 593 flyvinger og nummer 10 er spanske Vueling med 580 flyvninger.

Av alle disse selskapene var det Wizz Air, som økte mest med hele 20 prosent, British Airways med 7 prosent og KLM med 4 prosent.