Sykdomsbølgen merkbar – avbestillingene renner inn

Mange må oppgi planene om en ferietur til varmen i disse dager. Mange blir syke av influensa, korona og RS-viruset. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Årets influensa-epidemi er på full fart inn også i Norge, i tillegg til økende koronasmitte. Det merker landets største reiseforsikringsselskap, Europeiske, meget godt.

– Vi ser klart at noe er på gang. Vi har flere kundehenvendelser og har i den siste tiden merket en klar økning i krav om å få dekket avbestilte reiser på grunn av sykdom, sier kommunikasjonsdirektør Andreas Handeland i Europeiske til flysmart24.

Situasjonen i år er spesiell, og uoversiktlig. Med en kombinasjon av influensa, fortsatt covid-19 pandemi og RS-viruset kan omfanget av sykdom bli verre enn tidligere år.

Har oppbemannet

Den stadig økende forekomsten av influensa og RS-viruset har allerede stanset ferieplanene for mange som skulle av gårde, og skaper også trøbbel for de som blir syke mens de befinner seg på reise.

Helsedirektoratet advarer nordmenn mot at hyppigheten av både influensa-, korona- og RS-viruset øker, og at det verste ennå ligger foran oss. Direktoratet antar at influensa-toppen kommer i januar eller februar.

Handeland sier at selskapet er forberedt på at situasjonen også kan bli verre etter hvert som epidemien vokser i omfang, og at selskapet er oppbemannet for å møte økt behov for hjelp.

Ta kontakt

Han sier at det de vanlige reglene gjelder for å kunne få hjelp hos selskapet hvis sykdommen rammer en selv eller noen i et reisefølge.

– Det gjelder å få dokumentert sykdommen gjennom en legeerklæring. Det samme gjelder for de som er på reise når de blir syke. De, og også noen i reisefølget, kan ha krav på å få dekket utgifter til forsinket eller fremskyndet hjemreise. Da kreves det også dokumentasjon fra lege om årsaken til dette, sier Handeland.

Han ber folk som blir syke på reise om å ta kontakt med selskapets eget hjelpeapparat, som bl.a. består av sykepleiere som kan bistå i å vurdere sykdomssituasjon og behov for behandling.

Droppet forsikring

Han minner om at det i denne situasjonen også er viktig at folk sjekker at de faktisk har forsikringsdekning.

– Mange stanset forsikringen under pandemien da det ikke var mulig å reise. I dag har privatøkonomien til folk blitt mer presset, og en reiseforsikring er kanskje ikke noe man prioriterer. Men skal du ut på reise er det viktig å starte den igjen for å være dekket i tilfelle sykdom, sier Handeland.

Det er også et annet forhold som mange reisende ikke er klar over. Reglene for å kunne ha dekning krever også at forsikringen er tegnet før feriereisen bestilles.

Forsikringen dekker heller ikke utgifter til behandling av sykdom som var kjent før avreise.