Flere land, inkludert Norge, har måttet øke innsatsen mot bråkete flypassasjerer de senere årene. Antall tilfeller der reisende har laget trøbbel om bord har skutt i været.
Nå får britiske flypassasjerer se at slike episoder ikke bare havner som en sak hos politiet. De blir kjørt for retten, og straffen kan bli streng.
Dette er tilfelle i en sak som BBC forteller om. Den er fra tidlig i sommer, der en 34-årig britisk mann oppførte seg rabiat om bord på et fly fra Europas nest største lavprisselskap, Easyjet.
«Skammelig oppførsel»
– En kriminell og skammelig oppførsel, konkluderte den britiske domstolen.
Mannen har blitt dømt til åtte måneders fengsel for sin oppførsel, som man trygt kan karakterisere som meget grov.
Flyet var på vei fra Glasgow til den kanariske øya Tenerife. Ikke lenge etter avgang, begynte den berusede mannen å bråke.
Skremte medreisende
Mannen nektet å sitte i setet sitt, og ga blaffen i beskjeder som kabinbesetningen og pilotene ga ham. Han urinerte foran medpassasjerer, røkte og ødela inventar inne på toalettet.
Mannens oppførsel var ikke bare truende overfor besetningen. Den skremte opp de andre passasjerene, og kapteinen så etter hvert ikke annen råd enn å ta ned flyet på nærmeste flyplass, Bristol, der politiet ventet og tok seg av mannen.
Retten er hard i klypa mot denne typen atferd. Og retten skriver i dommen at den håper at straffen viser at denne typen oppførsel blir sett på som en alvorlig trussel mot flysikkerheten.
Flere tilfeller også i Norge
Som flysmart24 har skrevet tidligere, har også luftfarten i Norge kjørt en kampanje mot flybråk.
Den negative utviklingen er nemlig ikke bare et fenomen ute i Europa, også på fly i Norge har slike episoder økt de senere årene med en dobling på bare ett år.
– Luftfartstilsynet ser svært alvorlig på dette, og dette temaet vil være en viktig del av norsk flysikkerhetsplan 2024, sa flyoperativ inspektør David Moldskred i Luftfartstilsynet, til flysmart24 om bakgrunnen for kampanjen i Norge.
PS: Flyselskapene har også gjort det til fast praksis å kreve erstatning fra bråkmakerne for alle ekstra utgifter selskapene blir påført på grunn av slike hendelser.