Amper stemning i turistby: – Nok dyremishandling

Eslene i den spanske fjellandsbyen Mijas på Costa del Sol må jobbe lange dager i de bratte gatene. Nå øker motstanden mot denne virksomheten. Foto: Shutterstock

Mange steder føres det en kamp mot bruk av dyr i turistindustrien. Ikke minst gjelder dette i Spania og Hellas, der bruk av hester og andre trekkdyr har lange tradisjoner.

Nå har det brutt ut en konflikt i et av de populære ferieområdene for nordmenn, på Costa del Sol i Spania, kan avisen Diario Sur fortelle.

I fjellandsbyen Mijas brukes esler til å frakte turister rundt i de svært bratte gatene. Denne hvite byen er et meget populært utfartssted for nordmenn og andre som er på besøk i området.

Sinnene i kok

Bruken av eslene har satt sinnene i kok hos mange dyrevernere og andre som mener denne virksomheten er skadelig for dyrene, og at den nå bør forbys.

De viser til at dyrene må jobbe selv om det er sterk hete, og at de må slepe rundt i gatene tungt lastet med turister og får dessuten få pauser.

Denne uken har det vært konfrontasjoner i gatene i byen, mellom dem som driver denne virksomheten og dem som vil forby den.

Politiet grep inn

– Nok dyremishandling, ropte protestdeltakerne, mens eierne av eslene mente at å forby transport-tilbudet ville være å frata dem levebrødet.

Situasjonen har til tider vært så opphetet, at politiet har måttet gripe inn for å holde partene fra hverandre.

Avisen skriver at stemningen i byen er amper. Og en turist skal ha blitt slått av en eseleier, da turisten ville ta bilde av eseldrosjen i arbeid.

Ber nordmenn holde seg unna

Lokale myndigheter har innført forbud mot at eslene skal jobbe noen timer på dagen når det er som hetest.

Protestene øker imidlertid. Mange har også gitt støtte på sosiale medier til forslaget om å forby denne virksomheten, og kreve at Mijas-eslene skal slippe å måtte jobbe for turistene.

Hos den norske Dyrevernalliansen ber man nordmenn la være å bruke tilbud der dyr blir brukt i turistindustrien, slik flysmart24 har skrevet tidligere.

Dette har vært rettet mot virksomhet som hestedrosjer, tyrefekting og også eseltransport.