Advarer nordmenn på Syden-tur: – Kynisk virksomhet

Det har vært en voksende motstand mot bruk av hester som drosjer i Spania. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Nordmenn i Spania ber nå norske turister om å unngå å bruke de mange hestedrosjene som tilbyr billige turer til turistene. – Hard asfalt, eksos, sterk varme og få pauser er en lidelse for disse dyrene, mener en av kritikerne. 

Dødsfall blant hestene har fått det til å koke på sosiale medier blant nordmenn som bor eller han annen tilknytning til Spania. Også myndighetene på de mest populære turiststedene har varslet intensivert kontroll med denne virksomheten.

– Det som for noen kanskje er en romantisk forestilling om hestedrosjer er ofte er kynisk utnyttelse og ren lidelse for hestene. Det er en grov utnytting og plaging av dyr, sier nordmannen Petter Farstad til flysmart24.no.

Da Farstad for noen uker siden publiserte et innlegg mot bruken av hestedrosjer på Facebook fikk det umiddelbart flere tusen liker-klikk og ble delt over 2.000 ganger.

Den verste episoden skjedde på Gran Canaria på forsommeren da en hest kollapset og døde midt i trafikken i Las Palmas. Politiet publiserte bilder fra åstedet. Bildene skapte mye harme, også blant mange spanjoler som er kritiske til hele hestetransport-virksomheten.

I den ekstreme heten som rådet i Spania i sommer ble folk bedt om å søke skygge, men hestedrosjene ble sett arbeide i gatene som normalt. Enkelte steder ble det midlertidig forbudt å jobbe med hestene mellom gitte klokkeslett mens den intense heten sto på.

På sensommeren slet en hest seg fra vognen og skapte trafikkproblemer i Palma på Mallorca. Etter denne hendelsen gjorde de lokale myndighetene det klart at de kom til å skjerpe kontrollen med hestedrosje-virksomheten.

Også på fastlandet, på Costa del Sol, er det stadig kritisk fokus på hestevirksomheten – bl.a. rundt eslene i populære Miljas, og hestedrosjene i byene langs strendene.

På sosiale medier, både på Gran Canaria og på Spanias fastland, har det haglet med sinte kommentarer mot denne virksomheten.

De fleste karakteriserte virksomheten som dyreplageri, og oppfordret andre til å avstå fra å bruke dette tilbudet.

Farstad er ikke i tvil om at saken vekker sterke følelser, og at mange nordmenn som besøker de spanske feriestedene ikke er klar over hvor tøft disse hestene etter hans mening kjøres:

– Jeg skriver om dette for at folk skal få øynene opp for at dyr ikke er underholdning. I Sør-Europa, som jeg sikter til, er det høye temperaturer fem måneder i året. Jeg ser ikke noe positivt med hestedrosje i byene. Mediene flommer over av historier om hester som har problemer i varmen, sier han.

Farstad sier han blir forbannet over kynismen i denne virksomheten som han mener handler om profitt og lite om dyrevelferd.

– Det som for noen kanskje er en romantisk forestilling om hestedrosjer er ofte er ren lidelse for dyrene. De står i solsteken hele dagen og ofte uten mat og drikke. I turistsesongen kan temperaturene ofte ligge mellom 30 og 40 grader. Likevel blir hestene presset maksimalt for å få mest mulig penger i kassa. Hard asfalt, eksos, sterk varme og få pauser er en lidelse for disse dyrene. Dette er ikke hester som lever harmoniske og godt liv, sier han og ber norske turister på besøk avstå fra å bruke denne attraksjonen.

Hos Dyrevernalliansen støttes Farstads utspill fullt ut, og alliansen oppfordrer charterselskapene til å fraråde gjestene sine mot å bruke hestedrosjene.

– Vi anbefaler også generelt å velge bort alle aktiviteter og turer hvor dyr utnyttes. Hestene presses ofte svært hardt fysisk, noe som medfører lidelse og i verste fall kollaps og død. Det er i tillegg ofte manglende helseoppfølging, dårlig hovpleie og generelt dårlig utstyr. Hester er steppedyr som er skapt for å leve i flokker på store gressletter, ikke i en støyende asfaltjungel uten tilgang på beite og bevegelsfrihet, sier kommunikasjonsrådgiver Kaja Ringnes Efskind.

Hos Ving, det største av de norske reiseselskapene, sier informasjonssjef Siri Røhr-Staff at selskapet ikke har noen spesielle oppfordringer til gjestene når det akkurat gjelder hestedrosjene:

– Det er jo flere tilbud og attraksjoner som finnes rundt om på våre reisemål som vi nødvendigvis ikke liker, men det blir vanskelig å kommunisere våre meninger ut til gjestene våre på samtlige av disse. Når det er sagt har Thomas Cook og Ving tydelige policys på å støtte opp om dyrevelferden, sier Røhr-Staff.