Dette er en vanlig misforståelse på Gardermoen

Etter at Oslo Lufthavn utvidet har det blitt to sikkerhetskontroll-innganger på Gardermoen. Dette er på "Norwegian-siden". Foto: Knut-Erik Mikalsen

Du kommer til Oslo Lufthavn og skal reise med SAS. Så oppdager du at det er lange køer i sikkerhetskontrollen på der SAS sjekker inn sine passasjerer,  mens køen glir raskt hos Norwegian. Hva kan du gjøre?

Den nye situasjonen har oppstått etter at Oslo Lufthavn utvidet sist år med et nytt terminalområde som gjorde at SAS og Norwegian har fått hver sin del av terminalen.

Av praktiske årsaker ble det slik at SAS fikk beholde innsjekking og service i «den gamle» delen av terminalen mens Norwegian flyttet inn i de nye områdene i den vestlige delen av terminalen.

Med større arealer kunne flyplassen også utvide antall sluser for sikkerhetskontroll, som ikke sjelden er et stressmoment for mange reisende og frykt for lange køer.

Slik fikk Norwegian og SAS også «hver sin» sikkerhetskontroll.

En helt vanlig oppfatning er at det er selskapet man reiser med som avgjør hvilke sikkerhetskontroller man kan bruke. De som reiser med Norwegian skal bruke slusene på «Norwegian-siden» av terminalen, mens SAS-kundene skal bruke de gamle slusene.

Det er en misforståelse.

Kommunikasjonsrådgiver Lasse A. Vangstein ved Oslo Lufthavn rydder enhver tvil av veien:

-Det er fritt valg i sikkerhetskontrollen. Man kan velge den siden man selv vil, sier han til flysmart24.no.

Uansett hvilket selskap du reiser med, om det er British Airways. Lufthansa, Emirates eller noen andre – du kan velge den sikkerhetskontrollen som har kortest kø.

Det innebærer at ved kø hos Norwegian kan man bruke sikkerhetskontrollen på «SAS-siden», og omvendt.

Dog fins det er par unntak, blant annet gjelder det adgangen til å bruke de såkalte hurtigkøene i sikkerhetskontrollen – for de som har anledning til å bruke disse:

-Unntaket er «fast track» som er selskapsspesifikke. Det er en sluse for SAS, en for Norwegian og en for «alle andre» som har fast track i sitt tilbud, sier Vangstein.

Dessuten, hvis man ønsker å ekspedere sine egne vesker eller kofferter ved å utstyre den med bagasjelapper og sende den inn til bagasjesystemet:

-Bag drop må gjøres hos selskapet du reiser med og i riktig avgangshall. Det er merket, sier Vangsten.