Denne reisetrenden sparer deg for tusenvis av kroner

Det kan være smart og lønnsomt å kombinere jobbreise med en privat ferietur. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Mange er ikke klar over at de med en svært enkel vri kan spare tusener av kroner på feriereiser for seg og sin familie. Den amerikanske reisetrenden er på full fart inn i Norge.

Trenden kalles bleisure, og har eksistert i mange år. Det er et nyord som er satt sammen av «business» og «pleasure.»

I Norge er det etter hvert stadig flere som blir oppmerksomme på muligheten, og bruker den bevisst. Spesielt blant yngre mennesker.

De forlenger jobbreiser, som allerede er betalt av arbeidsgiver, til private ferieopphold i for- eller etterkant. Gjerne samen med partner.

Slik oppnår man gratis flyreise for den ene, og slipper unna bare med å måtte punge ut for de ekstra døgn på hotell som man bestemmer at ferieoppholdet varer.

– Som privatperson sparer man i hovedsak flykostnaden. Dette kan fort dreie seg om 2.000 – 4.000 kr for reisen innen Europa. Bedriften får fornøyde ansatte som bruker feriedager og kommer tilbake med ladede batterier,. Flyutgiften må bedriften betale uansett, sier kommunikasjonsdirektør Anette Maltun Koefoed i Berg Hansen reisebyrå til flysmart24.no.

Hun bekrefter at flere og flere på jobbreiser bruker muligheten og forlenger jobbreisen med en privatreise.

Det dreier seg om alle typer reiser. Korte og lange, storbyferier eller badeferier.

Den som er på jobbreise til Paris, New York eller Lisboa legger to-tre dager bak til egen hygge og får en lite ferie med på kjøpet.

Koefoed forteller at fenomenet har kommet mye lenger i opprinnelseslandet USA fordi man der har mindre ferie enn i Norge.

– Likevel tror vi at flere nordmenn vil adoptere dette etter hvert – og vi merker allerede en økt etterspørsel etter hjelp til både å ha med kjæresten eller tips til spennende aktiviteter på typiske jobbreisedestinasjoner, forteller hun.

Anette Maltun Koefoed. Foto: Berg-Hansen

Det er imidlertid et par grep man bør ta slik at man fjerner enhver mistanke om at man på slike reiser påfører arbeidsgiver ekstra kostnader fordi man utnytter reisen også til privat formål:

-Den ansatte bør bestille billetter som ikke koster mer enn det det ville kostet for kun jobbreisen. Å reise hjem på søndager kan eksempelvis være dyrere. Vær eventuelt i dialog med bedriften om dette, sier Koefoed.

Og legger til:

-Et godt tips kan være å bytte hotell for å markere et skifte mellom jobb og privatreisen, sier hun.

Koefoed sier at muligheten for å ta litt ekstra fri når man likevel er på reise kommer av at hverdag har blitt mer hektisk og behovet for korte avbrekk større.

-Mange flere enn tidligere reiser mye i jobb og det kan være slitsomt. Klarer man å spe på med en fridag og ha med familie eller samboer blir det ofte mer lystbetont å dra på jobbreise. I tillegg er dette mer bærekraftig med tanke på å spare miljøet for flyreiser. Vi tror også at spesielt de yngre vil være opptatt av et bærekraftperspektiv, sier Koefoed.

Lik flysmart24.no på Facebook