Valutakrisen gir ekstremsalg av ferieturer til Tyrkia

Billig turer og en svak lira får nordmenn til å valfarte til Tyrkia. Foto: Apollo

Nordmenn har for alvor oppdaget at den tyrkiske lira har stupt i verdi de seneste ukene. Nå opplever reiseselskapene en plutselig og ekstrem økning i salget av turer til landet.

Søkemotoren Finn Reise er det overlegent største nøytrale barometer på feriesalg her i landet, og formidler reiser fra alle de tre største operatørene Ving, Apollo og TUI (tidligere Star Tour.)

Den siste uken har Finn Reise opplevd en helt usedvanlig stor interesse for salget av restplasser til Tyrkia, med en økning med formidable 50 prosent i forhold til de foregående ukene.

-Det er uhyre sjelden vi ser slike utslag, sier kommersiell direktør for Finn Reise, Terje Berge, til flysmart24.no.

-Det skjer mens det øvrige restplass-salget ligger på nivå med tidligere år. Reiser til både Spania og Hellas ligger på et normalt nivå. Men Tyrkia stikker seg kraftig ut, sier Berge.

Prisene er også svært gode: Det er ikke problemer å finne reiser med fly og 3-stjerners hotell for under 2.000 kroner for en uke. Legger man på en tusenlapp får man tilgang til 4-stjerners hotell.

Utviklingen for liraen er dramatisk, og har stupt i verdi – også mot den norske kronen. Krise for tyrkerne, men bra for de besøkende.

Berge tror den plutselige og kraftig økte interessen for Tyrkia kommer av at nordmenn nå for alvor har oppdaget at den tyrkiske lira har svekket som følge av handels-kontroversen mellom Tyrkia og USA.

Det betyr at feriebudsjettet rekker lenger enn før.

– Det vi ser er at det er spesielt på restplasser at økningen kommer. Dette er turer som normalt er populære blant prisjegerne. De er nok også fokusert på prisnivået i landet de reiser til og har skjønt at det plutselig er blitt billigere å være nordmann i Tyrkia nå, sier Berge.

Tendensen med Tyrkia bekreftes av informasjonssjef Siri Røhr-Staff i Ving:

-Tyrkia har solgt bra i hele sommer – vi har nesten ikke hatt restplasser. Det er destinasjonen med best belegg i hele sommer og høst! Som det ser ut nå har vi kun igjen et par hundre plasser før vi stenger destinasjonen for vinteren i oktober, sier hun.

For de øvrige reisekategoriene – vanlige pakkereiser og flybilletter – er utslagene hos Finn Reise ikke så store:

-Vi ser ingen økning i salget av flybilletter, men på pakkereiser har vi en vekst på 10 prosent til Tyrkia. Det er på restplasser at landet stikker seg så tydelig ut, sier Berge.