Rasende over taxfree-feller på Gardermoen

Rektor Trond Blindheim (innfelt) ved Høyskolen Kristiania er sterk kritisk til at Avinor leder folk unødvendig inn i taxfree-butikkene på Gardermoen. Foto: Knut-Erik Mikalsen/Høyskolen Kristiania

Når du reiser til utlandet fra Oslo Lufthavn blir reisende ledet rett inn i taxfree-butikkene. Selv om det er mulig å gå utenom viser alle skilt deg rett inn i butikkene med stabler av sprit, øl og sjokolade. – Kynisk, mener markedsføringsekspert.

Trond Blindheim er rektor ved Høyskolen Kristiania og er oppgitt over hvordan Avinor får seg til å styre  de reisende inn i landets største vin- og spritsjappe før de skal gå om bord i flyet.

-Det er frekt og kynisk, mener Blindheim. Han setter følgende ord på Avinors fremgangsmåte:

-Grådighet.

Situasjonen har oppstått etter at Oslos nye utbygging, den såkalte pir nord til 17 milliarder kroner, sto ferdig i fjor. De som skal reise til utlandet og følger skiltingen blir ledet rett inn i taxfreebutikkene.

Det går en korridor som leder reisende utenom butikkene, men dette alternativet er ikke skiltet synlig fra inngangen på utlandsavdelingen.

Derimot er skiltingen gjennom taxfree-butikkene svært synlig, og de fleste ender derfor opp med å måtte passere stabler med billig alkohol, parfyme og tobakkfør man kommer ut til flyet.

Blindheim har følgende oppfatning av hvordan dette har kommet i stand:

-At det i det hele tatt tillates skyldes nok at en betydelig, men hemmelig, prosentsats av taxfree-omsetningen går til Oslo Lufthavn og Avinor i form av husleie. Å gå spissrotgang mellom billig vin og brennevin kan ikke være lett for tørrlagte alkoholikere, mener den profilerte reklamemannen.

Avinor tilbakeviser at løsningen er en taxfree-felle og forsvarer valg av anbefalt gangvei inn i og gjennom butikkene slik:

-Nei, vi har skiltet kortest vei til flyavgangene, sier kommunikasjonssjef Kristian Løksa.

-Men det er ingen skilter som viser veien utenom taxfree-butikkene?

-Den alternative veien, som er bygget for dem som ikke ønsker gjennomgang i butikken, er bred, svært tydelig og rett foran alle som går inn i utlandsavdelingen. Dette mener vi er den beste løsningen. Det er enkelt å unngå butikkene om man ønsker det, og vi har fått svært få klager på den nye passasjen og skiltingen, mener Løksa.

Blindheim er ikke bare rasende over taxfree-korridorene på Gardermoen, men mener at hele taxfree-ordningen er noe stort tøys som burde vært avskaffet:

-Taxfree-ordningen er noe med det mest idiotiske jeg kan tenke meg. Tenk å bli belønnet med rabatt på alkohol, sigaretter og sukker fordi man har vært ute og reist? Det er like dumt som å gi de hjemkomne reisende kvoterabattkort på Vinmonopolet, sier Blindheim.

Likte du flysmart24.no? Lik oss på Facebook så får du reisenyhetene først