SAS-streiken er over, men mange fly kansellert

SAS-streiken er over etter at det nå er landet en ny avtale for de kabinansatte. Foto: Knut-Erik Mikalsen

SAS-streiken er over etter at partene tirsdag morgen kom til enighet om en ny lønns- og arbeidsavtale. Men, rundt 30 flyvninger er kansellert i dag.

Leder for SAS Norge kabinforening i Parat, Martinus Røkkum, sier det er oppnådd enighet mellom kabinansatte og SAS-ledelsen og at streiken nå avsluttes.

Han sier det er oppnådd en lønnsøkning for 2024 på samme nivå som de andre flyselskapene i Norge, totalt ca 7,5 prosent som etterbetales fra 1.mai i år. I tillegg til noe redusert arbeidsbelastning.

En stor seier

Også i LO er det stor glede over at konflikten er løst:

– Et solid lønnsløft, mer helgefri og skikkelig matpauser.  – Dette er en stor og viktig seier for våre medlemmer, sier Jørn Eggum.

Selv om streiken nå er avblåst for medlemmene i Fellesforbundet og SAS Norge Kabinforening, vil det bli en rekke kanselleringer også tirsdag.

Avganger kansellert

Før enigheten ble klar, var rundt 30 avganger kansellert. Om noen av disse likevel vil gå som normalt, er tirsdag morgen helt uklart.

SAS sier at selskapet regner med normal trafikk innen onsdag morgen.

– Jeg er veldig glad for å kunne fortelle at vi nå har kommet til enighet med fagforeningene. Endelig kan vi gjenoppta normal drift og fly våre kunder til deres ønskede destinasjoner og fortsette vårt viktige arbeid fremover, sier Kjetil Håbjørg, Norgessjef og Chief Service Officer i SAS.

Aksepterer resultatet

Også etter streikeslutt sier Røkkum at de kabinansatte fortsatt har en for lav lønn, men aksepterer resultatet.

– Med det utgangspunktet vår arbeidsgiver hadde i dette oppgjøret, der det skulle spares og vi i utgangspunktet måtte gi fra oss rettigheter mot mer lønn, er vi fornøyd med dette oppgjøret, sier han.