Kollapser av tung last i heten – nå settes det grenser

Eslene i Mijas må dra tunge laster med turister, og mange mener de utsettes for dyremishandling. Foto: Shutterstock

Bruken av hester og esler i turistindustrien har vært omstridt i mange år, og på enkelte steder er slik virksomhet blitt forbudt.

Et av de store trekkplastrene til den kjente fjell-landsbyen på Solkysten i Spania, Mijas, er stedets esler.

De brukes i transport av turister slik at de besøkende slipper å tråkke rundt i de bratte gatene i den godt besøkte hvite byen.

Har ikke klart påkjenningen

Det har i enkelte tilfeller vært fatalt for dyrene. Noen har kollapset i den stekende varmen. Belastningen med å trekke mennesker i tunge vogner har blitt for mye for dem.

Nå har lokalmyndighetene i Mijas imidlertid bestemt seg for å sette inn tiltak, som også omfatter stedets hestedrosjer.

Etter utallige klager fra rasende turister som slett ikke liker denne virksomheten og fra lokale dyrevernere, har myndighetene innført nye regler med umiddelbar virkning, melder avisen The Olive Press.

Nå blir det strengere

De nye reglene tilsier at det blir forbud mot å la eslene og hestene jobbe når meteorologene har sendt ut orange eller rødt farevarsel for hete. Når varselet er gult, er det forbud mot drift i den varmeste delen av dagen.

– Det er på høy tid at det endelig er innført regler for å beskytte eslene og hestene i Mijas mot ekstrem varme. Det er uakseptabelt at dyrene blir tvunget til å bære og trekke tungt i stekende sol, uten tilstrekkelig tilgang til friskt vann og hvile. Disse dyrene blir utsatt for uendelig slit, dag etter dag, i en praksis som hører fortiden til, sier kommunikasjonsrådgiver i Dyrevernalliansen, Kaja Ringnes Efskind, til flysmart24.

Vil ha totalforbud

Alliansen mener at dyr ikke skal brukes til slike formål overhodet.

– I land som Frankrike har de allerede tatt grep ved å forby ponniridning i parker av hensyn til dyrevelferd. Her i Norge har vi i Dyrevernalliansen jobbet aktivt for å stoppe lignende aktiviteter, blant annet ved å påvirke politikere til å si nei til oppstart av en type hesteridning i Oslo, sier Efskind.

Hun sier den norske Dyrevernalliansen vil oppfordre lokalmyndighetene på Costa del Sol til å ta en grundig gjennomgang av regelverket, og innføre et totalforbud mot det Efskind omtaler som «en unødvendig praksis.

Konfrontasjoner

Som flysmart24 har skrevet tidligere har det denne sommeren vært konfrontasjoner mellom de som driver esel- og hestetransporten, og besøkende som gir uttrykk for at de mener dette er ren dyreplageri.

Noen har også sørget for å ta bilde av esler som har kollapset som følge av belastningene de har blitt påført.

En brite som har uttalt seg til avisen Olive Press, forteller at hun «ser disse store, fete turistene sitte på disse små eslene eller bli dratt av dem i vogner», hver gang hun besøker stedet.

En gang så hun en eselunge som måtte trekke på to vogner samtidig.