Ansett for full til å fly – mistet ferie for 123 800 kr.

Norwegian anså passasjeren fra Stavanger for å være beruset, og ville ikke ta ham med til Gran Canaria. Det fikk store konsekvenser for nordmannen. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Da flyet fra Stavanger til Las Palmas skulle gå, ble en av de reisende nektet å gå om bord. Norwegians ansatte mente mannen var for beruset til å få være med flyet.

Denne beslutningen fikk alvorlige konsekvenser for mannen. Han tapte pengene han hadde betalt for langtidsferien på Gran Canaria som skulle vare i 2,5 måneder.

Hele hotelloppholdet hadde kostet ham 123 800 kroner, i tillegg kom billettutgiftene til fly. Nå kan han i beste fall få 10 000 kroner som en slags erstatning, etter at pakkereisenemnda har vurdert saken hans.

Stanset før ombordstigning

Alt gikk galt da nordmannen troppet opp på flyplassen på Sola for å bli fraktet til Gran Canaria.

Der hadde han bestilt en langtidsferie fra november til februar på hotell Servatur Castillo de Sol i norskefavoritten Puerto Rico.

Turen stoppet imidlertid før den rakk å starte den aktuelle lørdagen.

LES OGSÅ: Da bagasjen ikke kom, kjøpte de klær for 27 000 kr.

Da mannen ventet på å gå om bord, ble han oppsøkt av Norwegians innsjekkingspersonale etter at han ifølge eget utsagn «hadde snakket høyt og tydelig» under en telefonsamtale han mottok.

Beskjeden var klar

Norwegians ansatte merket seg dette, og ga ham beskjed om at de anså ham så beruset at de ikke ville ha ham om bord på flyet.

Norwegian mente også at dette ikke var første gang samme mann opplevde å bli nektet å reise på grunn av høy promille.

Mannen ble deretter geleidet ut av avgangsterminalen. Han fikk tilbake bagasjen, og ble henvist til å ta en taxi hjem. Han fikk ikke noe tilbud fra Norwegian om å reise senere.

Nedbrutt og sjokkert

Han har i etterkant fortalt at han hadde spart lenge til langtidsferien, og ble umiddelbart nedbrutt og sjokkert da hele ferien gikk i vasken. Han mener dette ikke må forveksles med beruselse.

Han hevder at han forsøkte å få kontakt med hotellet samme lørdag som han ble avvist på flyet, uten å lykkes.

Fordi han ikke møtte opp på hotellet for innsjekk innen fristen, ble hele bestillingen hans kansellert av hotellet.

Han kontakt byrået han hadde kjøpt turen av, Ticket feriereiser, på mandagen – to dager etter at han ble nektet å fly.

Gjorde forsøk, fikk nei

Hotelloppholdet utgjorde hoveddelen av prisen på turen. Ticket mener at de gjorde alt de kunne i forsøket på å få refundert deler av hotelloppholdet av leverandøren. Svaret fra hotellet var nei.

LES OGSÅ: Fjernet gratis-tilbud for 10 år siden, snart er det tilbake

Ticket forsøkte å få nytt fly, og avtale med hotellet om han kunne sjekke inn noen dager senere for å redde resten av oppholdet. Men mannen bestemte seg etter noen tid for at han ikke ville reise uansett.

Ticket viser også til at hvis mannen hadde kontaktet dem samme dag som situasjonen oppsto, kunne de ha klart å unngå at bookingen hans ble slettet av hotellet. Dette gjorde ikke mannen.

Selskapet mener at nordmannen har brutt pakkereiseavtalen og dens alminnelige vilkår for pakkereiser.

Nekter for å ha vært full

Mannen fulgte ikke gjeldende regler, og derfor ble han ifølge Ticket nektet ombordstigning.

– Når slikt skjer, blir pakken ubrukelig, mener byrået. På dette grunnlaget sier Ticket nei til mannens krav om refusjon av hotellprisen.

Den reisende selv protesterer mot at han ble nektet å fly. Han avviser at han var beruset og opplyser at han hadde tatt seg et par øl til maten før avgang.

Mener å ha blitt forvekslet

Han avviser også blankt at han har blitt nektet ombordstigning hos selskapet tidligere, og mener Norwegian må ha forvekslet ham med en annen person med samme navn.

Han ga opp å reise da det etter hans mening etter hvert virket som at hotellet allerede hadde leiet ut det aktuelle rommet til andre. – Når dette kom for en dag så ønsket han å heve hele kjøpet, heter det i mannens klage.

Derfor mener han at Ticket bør stå ansvarlig for hotellet, ved å tilbakebetale hans hotellkostnader.

Pakkereisenemnda har nå sett på mannens klage og krav om refusjon, men gir både Norwegian og Ticket medhold når de har avvist mannen.

LES OGSÅ: Gardermoen: – En stor endring for mange reisende

Nemnda konkluderer med at det er flyselskapet som bestemmer hvem som får bli med flyet eller ikke.

– Når klager ikke kommer seg med flyet, er dette et brudd på pakkereiseavtalen, konstaterer nemnda.

Plaster på såret

Et flertall i nemnda mener dessuten at mannen har gjort seg skyldig i grovt pliktbrudd etter pakkereiseloven.

Den reisende kan da ikke fremme krav vedrørende den delen av reisen som ikke blir benyttet, mener nemnda.

Når klager ikke møtte på hotellet og det ikke ble gitt beskjed til arrangøren, kanselleres hotellet
automatisk når tid for innsjekk er oversittet, skriver nemnda i sitt vedtak.

Var kansellert

Da mannen mandag møtte opp fysisk på Tickets kontor, var hotellet allerede kansellert på grunn av manglende oppmøte.

Nemnda retter imidlertid kritikk mot Ticket, fordi den mener byrået brukte for lang tid på å få en avklaring i saken.

Den mener derfor at mannen skal få refundert 10 000 kroner, pluss skatter og avgifter på flybilletten. Et mindretall i nemnda mener avtalebruddet ikke var grovt, og at mannen bør få 60 000 kroner refundert.

Vil betale tilbake

Markeds- og administrasjonssjef i Ticket, Ellen Wolff Andresen, sier at dette er en meget spesiell sak, men at de vil følge nemndas vedtak, slik de alltid gjør.

– Generelt kan jeg i at å møte beruset til flyreisen kan resultere i at besetningen mener du er en sikkerhetsrisiko og kan bli nektet ombordstigning. Da må man selv bekoste flyreisen dit man skal, sier Wolff Andresen.