En rekke reisemål rundt om i Europa har for lengst innført turistskatt, som nordmenn og andre besøkende må betale når de bor på hotell.
Nå kommer også kravet om å innføre turistskatt på nordmenns feriefavoritt nummer én i vintersesongen, Kanariøyene.
Et forslag om å innføre slik skatt kom også i forbindelse med de store demonstrasjonene mot masse-turismen i vår.
Dette kan bli skattenivået
Den gang ble det kontant avvist.
Onsdag dukket det opp på nytt, skriver den spanske avisen Diario de Avisos.
Forslaget går ut på å innføre en skatt på mellom 1 og 3,5 euro per natt per person som skal betales av alle utlendinger som bor på hotell.
For en ukes ferie vil det derfor bli et ekstrautlegg per besøkende på mellom noe over 80 og opptil nær 290 norske kroner.
Får ikke endene til å møtes
Samlet er det litt av en sum man håper å få inn på denne måten. Det er snakk om 250 millioner euro, som tilsvarer rundt 3 milliarder norske kroner. Det er uklart om det er flertall for å innføre skatten.
De som kastet frem forslaget er opposisjonen på øygruppen, det spanske sosialistiske partiet PSOE. De mener pengene skal gå til å sikre en mer bærekraftig turistnæring.
Dessuten skal det brukes på å forbedre øyas infrastruktur, og være et svar på kravet om å omfordele øyas rikdom.
Mange bekymrede fastboende har problemer med å finne seg et sted å bo, fordi turistnæringen okkuperer stadig flere utleieleiligheter. Dessuten er det mange som sliter økonomisk og har problemer med å få endene til å møtes.
Kommende helg
Skatten er et svar på de mange krav som har kommet etter de mange protestaksjonene. Lokalbefolkningen tok til gatene og protesterte på blant annet Kanariøyene Gran Canaria og Tenerife i vår.
Som flysmart24 har skrevet, planlegges det nye aksjoner og disse skal arrangeres allerede kommende helg. Den får en annen form:
Denne gangen skal også turistene merke folks sinne.
På strender og ved hoteller
Denne gangen skal ikke protesttogene gå i storbyens gater.
Protestene skal være synlig der turistene nyter sine feriedager – ved hotellene og på strendene.
På den måten mener aksjonistene, at også besøkende turister skal få merke lokalbefolkningens sinne over det de mener er de negative følgene av den økte masseturismen til øyene.