Tok med seg to bager med mat fra flyplass-loungen

De fleste større flyselskapene har egne lounger for sine beste kunder. Her er en av Turkish Airlines sine lounger på flyplassen i Istanbul, men har ingen sammenheng med innholdet i artikkelen. Foto: Knut-Erik Mikalsen

For mange flyreisende har et opphold i en flyplass-lounge blitt en fast og populær start på reisen.

Dette er lokaler på større flyplasser der kundene kan nyte mat og drikke, som regel fra en buffet, i rolige omgivelser mens de venter på avgang.

Forutsetningen er at maten og drikken nytes mens man oppholder seg i lokalet.

Klarer ikke dy seg

Som regel er loungene et tilbud til flyselskapenes beste kunder, men det fins også en skog av selvstendige lounger som drives kommersielt og der folk kan slippe inn mot betaling.

Nå viser det seg at slett ikke alle klarer å dy seg når de har tilgang på ubegrensede mengder mat og drikke. De vil ha valuta for pengene, og ser bort fra regelen om å nyte maten mens man sitter i loungen.

Reiseekspert Gary Leff står bak den anerkjente reisebloggen Wiev from the Wing og forteller om en del eksempler på oppførsel i loungene som nærmest kan betraktes som groteske:

Gjemte tallerkene

Det verste var to reisende som avsluttet lounge-besøket på John F. Kennedy-flyplassen i New York med nærmest å rane buffeten:

Etter å ha spist og drukket seg god og mett, skulle de forlate loungen.

– Paret ved siden av meg fylte opp to sportsbager med mat. De dyttet i utgangspunktet hele tallerkener med desserter, tilberedt mat, ned i bagene. Det var en stor haug med tomme tallerkener de gjemte bak en plante, forteller andre besøkende.

Fylte opp barnevogn

En annen opplevde at to gjester med en barnevogn som fylte mer enn 25 porsjoner med mat ned i vognen og forsvant ut av loungen uten å bli stanset.

At de sørget for å ta med seg flere never med små kjekspakker på vei ut, førte heller ikke til at de ble stanset.

En video fra en av British Airways sine lounger på Heathrow går viralt, og viser to gjester som fyller opp reisebagene sine med øl fra kjøleskapene, før de spaserer ut.

SAS: – Ikke noe utbredt problem

I Norge har SAS flere flyplasslounger der gull- og diamantmedlemmer slipper inn gratis.

Der kan også passasjerer uten slik status kjøpe seg inn hvis de reiser med SAS eller annet selskap i Skyteam-alliansen.

Artikkelen fortsetter under bildet

«Kan ta med seg en wienerpølse i hånden»

Anita Røsaasen. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Sjefen for de norske SAS-loungene, Anita Storm Røsaasen, reagerer på lounge-historiene ovenfor.

– Tatt i betraktning at det er rundt 1 million gjester innom loungene våre hvert år, vil vi ikke si at dette er et utbredt problem hos oss, sier Røsaasen til flysmart24.

Noen få tilfeller

Gjester flest forholder seg til regelen om at de kan forsyne seg med så mye mat og drikke de ønsker mens de oppholder seg i loungen, men ikke ta med seg mat derfra.

Å måtte stanse folk fordi de har tatt med seg mye mat, skjer veldig sjelden hos SAS:

– Gjennom årenes løp har det kanskje vært en håndfull enkelttilfeller også hos oss, sier Røsaasen.

Gjester som kommer til loungen uten å være sulten og uten å spise, kan heller ikke ta med seg mat fra buffeten for eventuelt å spise senere om bord på flyet sitt.

Pølser for alle

– Gjester har selvsagt anledning til å ta med seg en banan eller et eple og lignende, når de forlater loungene våre. Skulle man ta en wienerpølse på en torsdag i hånda, stopper vi heller ikke gjester av den grunn. Alkohol er derimot åpenbart noe man kun nyter på stedet, sier hun.

Når Røsaasen nevner akkurat wienerpølser er det slett ikke tilfeldig:

Dette er et svært populært tilbud på SAS-loungene hver torsdag. Da settes store gryter med wienerpølser frem for de reisende, som kan forsyne seg så mye de vil, slik flysmart24 har fortalt i en egen reportasje tidligere.