Ny registrering av turister: – Her er det kaos

Alle hoteller i Spania er pålagt å registrere mer informasjon om sine gjester fra mandag av. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Mandag iverksatte spanske myndigheter en ny praksis for registrering av turister for å øke sikkerheten i landet.

Alle som etter 2. desember 2024 sjekker inn på hotell, andre overnattingssteder eller leier bil i landet, må avlevere flere private opplysninger enn før.

Tiltaket har skapt raseri blant hotelleierne og den øvrige turistindustrien, men likevel ble ordningen satt i verk mandag.

Brøt sammen

Det gikk ikke spesielt bra, kan den spanske avisen Ultima Hora på Mallorca fortelle.

Registreringsplattformen på nettet, som innenriksdepartementet har lansert, brøt nokså raskt sammen da den skulle tas i bruk.

– Her er det fullstendig kaos, kunne Pedro Fiol, president for den baleariske reisebyråforeningen Aviba, fortelle et stykke ut på mandagen.

Det overrasket ham ikke: Plattformen hadde heller ikke fungert i prøveperioden, kunne han fortelle.

Unngå bøter

Nå blir hoteller og leiebilselskaper bedt om å ta skjermbilde av nettsiden, når den «går i svart» for å unngå de skyhøye bøtene aktørene risikerer.

De trues med bøter, hvis de ikke følger pålegget om å registrere gjestene på den nye måten. Bøtenivået er på over 300 000 norske kroner.

Som flysmart24 skrev forrige uke, har Spania innført nye krav til turister som skal sjekke inn på spanske hoteller og leie bil i landet.

Flere opplysninger

Nordmenn og andre blir nå bedt om å gi fra seg langt flere private opplysninger enn man har vært vant til.

Heretter er det ikke nok å vise pass. Hotellene blir nå pålagt å gi politiet informasjon om gjestenes kredittkortnummer, bankkontodetaljer, epostadresse, hjemmeadresse og telefonnummer.

Hotellene skal også informere om hvilken internett-tilkopling den enkelte gjest har.

Gjelder «alle»

Det kreves også at hotellene opplyser om slektsforholdet mellom gjestene, i de tilfellene noen av gjestene er mindreårige. Alle disse opplysningene vil så bli lagret hos politiet.

Nå er det ikke bare hoteller og bilutleieselskapene som skal samle inn opplysningene.

Også hoteller, vandrerhjem, leiligheter, villaer, landlige turistovernattingssteder, campingplasser og eiendommer for korttidsutleie som tilbys gjennom digitale plattformer, har den samme plikten.