Da SAS-kunder oppdaget at det var mulig å sikre seg gratis billetter med flyselskapet, reagerte mange lynkjapt. Det ble kjøpt flere tusen billetter i løpet av kort tid.
I ett tilfelle kjøpte to personer fra Bergen tur/retur-billetter med selskapet fra Flesland til Tokyo – tur og retur på business class. De ble avkrevd bare 2 000 kroner i skatter og avgifter.
Da SAS oppdaget den grove feilprisingen, hadde 3 000 personer allerede rukket å sikre seg billetter til bokstavelig talt gi bort-priser.
Kansellerte og refunderte
Gleden for dem som sikret seg billettene, og fikk elektronisk bekreftelse i eposten, ble imidlertid kortvarig.
Etter hvert kansellerte SAS samtlige billetter, og betalte i tur og orden tilbake skatter og avgifter til kundene.
De fleste godtok dette uten å mukke.
Men ikke kundene fra Bergen. Det ble det sak av.
Spredte seg lynraskt
Hendelsen inntraff i begynnelsen av dette året, da noen oppdaget at det var mulig å sikre seg gratis bonusbilletter hos SAS hvis man benyttet seg av selskapets canadiske hjemmeside.
Prisen på alle billetter, uansett klasse og reisemål, var 0 poeng. Det eneste kundene ble belastet, var en liten sum for skatter og avgifter.
Nyheten spredte seg lynraskt på nettet. I løpet av kort tid ble det hamstret SAS-billetter over en lav sko.
Den uvanlig høye aktiviteten fikk alarmen til å gå i SAS:
Sikret seg billetter
– Selve feilen ble oppdaget forholdsvis raskt. Samtidig tok det noe tid å finne den beste løsningen for å få utbedret det hele. I den korte perioden var det mulig for alle å booke disse gratisbillettene gjennom den canadiske siden og betale skatter og avgifter i canadiske dollar, sier pressesjef i SAS Norge, Øystein Schmidt, til flysmart24.
Han sier at reisende både i og utenfor Skandinavia sikret seg billetter før feilen var utbedret.
I Bergen satt et ektepar som i løpet av den korte tiden kjøpe to business-billetter til Tokyo, og to businessbilletter til San Francisco.
Ville kostet millioner poeng
De betalte bare 279 canadiske dollar for premium-turene. Et par tusen norske kroner.
Ikke nok med det. Deres datter og sønn med sine respektive reisefølger, bestilte også samtidig denne reisen til samme pris.
Ifølge SAS ville prisen for bare én av billettene til hvert av de to reisemålene, i den aktuelle perioden, ha vært på 1,5 millioner bonuspoeng.
Da SAS kansellerte Bergen-billettene, protesterte paret fra Bergen mot dette. De forlangte å få billettene for den prisen de hadde betalt.
Det avviste SAS, og dermed havnet saken i flyklagenemnda.
Burde ha skjønt
Kundene sto på sitt. De argumenterte at de handlet i god tro. De regnet med at de for én gangs skyld hadde klart å kapre et av de gode tilbudene, som SAS uavlatelig sender ut eposter om.
SAS mente at kundene burde skjønne at prisen var feil. Selskapet viste til at den ene i reisefølget har vært aktiv SAS Euro Bonus-kunde i 15 år, og antas å være godt kjent med markedspris for bonusbilletter.
Dessuten viste selskapet til en bestemmelse i avtaleloven. Denne bestemmelsen beskytter selger i tilfeller der kunden får en så lav pris, at vedkommende burde skjønne at den er feil.
Ikke i god tro
Flyklagenemnda støtter SAS fullt ut. I vedtaket heter det riktig nok at avtaler skal holdes slik de er inngått, og at SAS derfor i utgangspunktet er bundet av den.
Når ekteparet likevel ikke får medhold i sitt krav om å få beholde billettene, viser nemda til at kundene ikke kunne ha vært i god tro i denne saken.
Gratis oversjøiske business-billetter vil du ikke kunne finne, uten at slike billetter legges ut ved en feil, mener nemnda.
– Klager burde ha skjønt at det var tale om en feilprising, da reisene ble bestilt for 0 bonus-poeng. Klager ble kun trukket i kanadiske dollar for skatter og avgifter, konkluderer nemnda.
Sakene avsluttet
For SAS er situasjonen at selskapet klarte å lukke alle sakene igjen.
– Per nå er det ingen åpne saker relatert til denne feilen. Det har vært svært få tilfeller hvor passasjerer har krevd å opprettholde avtalen. Slik vi ser det, reflekterer det tydelig hvor åpenbar feilprisingen var, sier Schmidt.