Guide for 2025: Mer vanlig å gi 10 pst i tips

Hva er riktig tipsnivå på restaurantene i sommer? En britisk guide sier noe om det. Foto: Shutterstock

Vi står foran en av årets virkelig store reiseperioder, der tusenvis av nordmenn kaster seg på flyet til Syden for å feire påskehøytiden.

Der vil de møte et prisnivå som har endret seg siden i fjor.

I likhet med i Norge har prisene steget.

Norske og andre lands turister vil merke at regningen på restaurantene og barene i Spania, Hellas, Frankrike, Italia og Portugal vil være betydelig høyere enn i forrige sesong.

Knipe inn på tips?

Kan dette forsvare at du kniper inn litt når du tipser, der det er forventet at du betaler når restaurantkvelden er over?

Et økende antall amerikanske turister på de populære feriemålene i Syden, har også brakt med seg en ny tipskultur.

De tipser som de gjør hjemme. Som regel 20 prosent, ofte mer.

Det har på kort tid gjort amerikanerne til de absolutte favorittgjestene blant restaurantarbeiderne de populære ferielandene i Sør-Europa, slik flysmart24 har skrevet om.

Er det frekt?

Er det derfor frekt for oss europeere å bare gi 10 prosent i tips til dem som jobber med å lage og servere maten?

Slett ikke, ifølge det britiske forbrukerselskapet Which?

– I noen europeiske land, der avrunding en gang var standarden, gir et økende antall kunder nå 10 prosent av regningen i tillegg ved slutten av måltidet.

Lurer på

Det går frem av en guide Which? har laget for feriesesongen 2025, der man innrømmer at det ikke er enkelt å vite hva som er naturlig å betale i tips:

–  Selv erfarne reisende kan finne seg selv i å lure på hvor mye de skal tilby servitører, hotellansatte, drosjesjåfører og reiseledere.

Which? har laget denne oversikten for 2025, og vi tar her med de største ferielandene:

Tipsnivå i en del land

Spania: I tapasbarer er det nok om du runder opp til nærmeste euro. På dyrere spisesteder er det greit med 10 prosent.

Hellas: Et servicegebyr er normalt inkludert i regningen. Å legge på ytterligere 5-10 prosent er vanlig blant turister.

Frankrike: Regningen inneholder normalt en serviceavgift (service compris) på 15 prosent. Hvis du vil belønne, anbefaler Which? å legge til ytterligere 10 – 12,5 prosent.

Italia: Hvis serviceavgift er inkludert, trenger du ikke tipse. Hvis den ikke er inkludert er det greit å legge til 5 til 10 prosent, hvis du vil belønne. Et lite tips (€1-2) er mer vanlig i turistbyer. 

Polen: I Krakow, Gdansk og andre populære byer forventes det i økende grad 10 prosent tips.

USA: Tips på 20 prosent er en standard på populære turiststeder. Utenfor store byer og turistområder er 15-20 prosent akseptabelt.

Finn riktig sum

Which? poengterer at det er viktig at du tipser ut fra riktig sum på regningen, slik at du unngår å inkludere ting på regningen som ikke er knyttet til kvalitet på måltid og service.

– Når du beregner hvor mye du skal tipse, bør du ta utgangspunkt i tallet før skatt legges til, påpeker selskapet.

Which? anbefaler dessuten å betale tips i kontanter.