Å komme frem til feriemålet uten at bagasjen er med samme fly, fremstår som et mareritt for de fleste.
Flere undersøkelser blant publikum har også vist at mange reisende engster seg for akkurat dette før reisen, at de skal oppleve at bagasjen skal komme bort på turen.
Det kan fort bli en trasig feriestart å måtte klare seg uten klær og andre personlige eiendeler som er pakket ned for anledningen.
En liten lapp
Nå viser erfaringer fra Avinor, at stadig flere nordmenn gjør et smart grep med bagasjen.
Dette grepet sikrer også at de kan få eiendelene sine raskere identifisert og ettersendt hvis bagasje-taggen har ramlet av i forbindelse med håndteringen av bagasjen:
– Stadig flere passasjerer har begynt å legge navnelapp og kontaktinformasjon inni kofferten. Det gjør det langt enklere å returnere bortkommet bagasje til rette eier hvis bagasjetagen er forsvunnet, sier Per Viggo Andersen. Han er fagleder i bagasjeanlegget på Gardermoen.
Raskt ettersendt
Også folk i forsikringsbransjen mener det å legge en lapp med navn, adresse, telefonnummer og ferieadresse i en lomme i kofferten, er viktig for å sikre at bagasjen blir raskt ettersendt.
Mange er for lemfeldig med merkingen, slik flysmart24 har skrevet tidligere:
– De fleste fester en navnelapp på kofferten og regner med at det holder. Det gjør det ofte ikke. Navnelapper kan ramle av, derfor er det smart å legge en lapp med navn, adresse og telefonnummer i en lomme inne i kofferten, har pressesjef i If og Europeiske Reiseforsikring, Sigmund Clementz, tidligere uttalt til flysmart24.
Ber folk «pakke riktig»
Fagleder Andersen i Avinor er ellers opptatt av at reisende må «pakke riktig,» noe som i dette tilfellet betyr å unngå å legge i kofferten gjenstander som er forbudt å sende i innsjekket bagasje.
Han sier i en pressemelding at feilpakking ikke bare er et sikkerhetsproblem, men kan også forårsake skader på bagasjen.
Ifølge Andersen er det spesielt gjenstander som kan knuse under transport og som inneholder væske, som vin og maling, som skape store problemer.
Kan skade bagasje
– Rødvinsflasker kan knuse og lekke underveis, noe som kan skade både din egen og andres bagasje. Det kan også skade anlegget som blir brukt på flyplassen. I slike tilfeller er det du som passasjer som står ansvarlig, sier han.
I tillegg opplever Avior at passasjerer pakker fersk mat, som kjøtt, i innsjekket bagasje. I sommervarmen kan dette raskt skape lukt og søl.