Bagasje-merkingen som kan koste deg dyrt

Slik bør du ikke merke bagasjen din. Et Norge-emblem betyr at bagasjen sannsynligvis inneholder verdisaker som tyver er ute etter. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Foran hver sommerutfart står forsikringsselskapene i kø for å advare kundene mot uvettig opptreden med feriebagasjen.

Dette er sikkert gode råd til de reisende som kan få ferien spolert fordi de opptrer ubetenksomt.

Men, verdifullt også for forsikringsbransjen som kan spare erstatningsutbetalinger hvis rådene får folk til å ta mer vare på tingene sine.

Unngå Norge-emblem

Uansett, her er en del råd som flysmart24 har samlet opp og som kan bety sparte utgifter og færre ergrelser for folk på reisefot.

1. Dropp Norge-flagget på kofferten. På flyplasser utenfor Norge fins det bagasjetyver. De ser etter ofre som kan tenkes å ha verdisaker i bagasjen. Nordmenn er slike, og derfor vil et synlig norsk flagg eller annet Norge-emblem virke som trekkpapir på tyvene.

Akkurat dette har kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If Europeiske Reiseforsikring advart mot gjennom flysmart24:

–  I utlandet har mange – også vinningskriminelle – fått med seg at Norge alltid ligger i toppskiktet på tillitsbarometre, har lav kriminalitet og høy levestandard. Lever du av lomme- og bagasjetyveri, er turister herfra en ønskedrøm, sier han.

Lekkasje kan bli dyrt

2. Dårlig navne-merking. Hvis bagasjen skulle bli borte, er det viktig at den er godt merket. De fleste fester en navnelapp på den og regner med at det holder. Det gjør det ofte ikke. Navnelapper kan ramle av, derfor er det smart å legge en lapp med navn, adresse og telefonnummer i en lomme inne i kofferten.

3. Fare for lekkasje. Hvis du skulle frakte med deg flytende væske i kofferten, bør du sørge for at den er svært godt innpakket. Mange har blitt møtt med krav om erstatning fordi en flaske har blitt knust og ødelagt innhold både i egen og andres bagasje. Her er du selv ansvarlig for god nok pakking.

Fersk mat – nei!

4. Aldri matvarer. Pakk aldri fersk mat i kofferten. Bagasjen kan bli borte, og bli stående i varmen i mange dager før den eventuelt blir funnet og utlevert til deg. Har du ha liggende mat som fort blir dårlig, kan det bli et trist gjensyn.

5. Aldri i innsjekket bagasje. Medisiner, verdigjenstander, pass, nøkler og lader til mobilen bør du aldri legge i innsjekket bagasje. Disse kan du fort få bruk for under turen. Det kan også skje at bagasjen ikke kommer frem med samme fly som deg, og da kan du være ille ute om du for eksempel ikke har tilgang til passet.

Dekker ikke alt

6. Pass på målene. Mange flyselskaper, spesielt lavprisselskapene, er nøye med at hverken vekt eller størrelse på innsjekket bagasje er i strid med deres grenser. Vær nøye her, litt overvekt kan det bli en lei ekstraregning.

Kommunikasjonsdirektør Andreas Handeland i Europeiske minner om at en forsikring dekker en rekke uforutsette og akutte hendelser.

Men, den dekker ikke alt.

Skjøre gjenstander

– Det ikke alle vet er at man som forsikringskunde kan ende opp tomhendt dersom man bryter sikkerhetsforskriftene i vilkårene. Bryter du disse, og med det er uaktsom, kan du risikere å helt eller delvis miste retten til erstatning. Har vi ikke slike regler, vil mange måtte betale en høyere pris fordi noen få er uaktsomme, sier Handeland.

Han forteller at selskapet hvert år har mange saker der dyre og skjøre gjenstander, eller knusbare flasker med væske, er plassert i innsjekket bagasje og så blitt ødelagt eller stjålet.

– Det samme gjelder dyre klokker, smykker og elektroniske duppeditter. Så en hovedregel er at alt av skjøre eller kostbare gjenstander skal i håndbagasjen, sier han.