Skade på leiebil – egenandelen har skutt i været

Å få skade på leiebil kan bety tusenvis av kroner fra egen lomme hvis ikke reiseforsikringen har dekning. Illustrasjonsfoto: Knut-Erik Mikalsen

De som har hatt behov for å leie bil i ferien i år, har merket at prisene har steget kraftig i forhold til nivået før pandemien.

Det merker også forsikringsselskapene meget tydelig:

Utbetalingene for å dekke egenandel har ved skade har skutt i været og økt med over 50 prosent hittil i år, kan Gjensidige fortelle.

Kan bli kostbart

– Vi vet at leiebilprisene var svært høye i fjor, og mye tyder på at det vil de være i år også. At egenandelene har noe av den samme utviklingen er ikke helt uventet, sier produktsjef for reise hos Gjensidige, Anne Stake Løvdahl, til flysmart24.

Den gjennomsnittlige utbetalingen er nå på 7 400 kroner.

Det forteller også tydelig at det kan være svært lønnsomt å sjekke om reiseforsikringen faktisk dekker egenandel på leiebilskade.

Sjekk kredittkortet

Dette er også et av rådene flysmart24 har gitt foran denne sommeren. Mange kjører rundt og tror at de er dekket av egenandel-forsikring, uten å være det.

Svært mange bruker reiseforsikringen i kredittkort når de drar på tur. Men, mange kort har nemlig ikke slik dekning i sine vilkår. Det gjelder også kort av det mer eksklusive slaget med høy årsavgift.

At prisene for å leie bil har skutt i været, kommer ikke overraskende. Det ble advart mot høye priser i leiebilmarkedet under fjoråret, og prisene øker fortsatt.

Sier «nei takk»

Uroligheter i verden og etterslep etter pandemien har ført til tøffe tider for turistnæringen i mange land og er forklaringen på prishoppet, melder Gjensidige.

– Det er heller ikke helt utenkelig at det utleieselskapene tidligere tjente på de ekstraforsikringene som mange kunder nå sier «nei takk» til, blant annet forsikring av egenandelen, fører til økte priser på andre deler av leieforholdet og forårsaker prishopp. Bilutleiefirmaene må også tjene penger, sier Løvdahl.

Huskeregler

Kronekursen har også gjort sitt til at prisene stiger ytterligere, mener Løvdahl.

Hun gir følgende råd til de som skal leie bil:

– Sjekk bilen grundig og meld fra om tidligere skader – når den hentes ut. På den måten slipper du ubehagelige overraskelser i etterkant. Husk også at hvis flere skal kjøre bilen, må alle stå oppført som sjåfører i leiekontrakten for at forsikringen skal være gyldig, sier Løvdahl.