SOS-sentralen gjort klar til å hjelpe norske hetebølgeofre

Å selge beskyttelse mot den intense solen er god butikk i Syden. Her fra stranden utenfor Palma på Mallorca. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Det er brennhett på mange av feriemålene i det sørlige Europa, noe som treffer mange tilreisende knallhardt.

Uvant med å takle de stadig tøffere hetebølgene gjør at mange blir syke under de ekstreme temperatur-forholdene.

Derfor er alarmsentralen SOS International nå klar til å ta imot økt pågang fra hetebølge-utslåtte nordmenn på ferietur i de verst heterammede områdene.

Dekker lege og sykehus

– Får du behov for legehjelp eller sykehusinnleggelse som følge av overoppheting på reise, vil reiseforsikringen din dekke dette, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind,. Det er forsikringsselskapet til Sparebank 1 og DNB.

Som flysmart24 har skrevet tidligere denne uken, går flere land i Sør-Europa nå mot det som omtales som ekstreme temperaturer. Det gjelder bl.a. i Spania, Italia, Hellas og Portugal.

Og, dette er ikke et engangsfenomen. Det som kommer nå er den andre hetebølgen i år. Det typiske med utviklingen er at hetebølgene kommer tidligere, er kraftigere og varer lenger enn før.

Risikerer heteslag

I denne situasjonen, der graderstokken kan krype godt over 40 grader, har forsikringsselskapene funnet det nødvendig å sende ut en del forebyggende råd til de reisende:

Der heter det at heten gir risiko for heteslag og overoppheting for mange ferierende nordmenn.

Symptomer på begynnende heteslag er svimmelhet, hodepine og kvalme. Da er det på høy tid å oppsøke kjølige omgivelser. 

Lange pauser fra solen

– Det er ekstra viktig å ta hensyn til små barn og de eldre i reisefølget. Sørg for mye væske og lange pauser fra solen, spesielt hvis de reisende ikke er vant til å være i høye temperaturer. Det kan også være nyttig å bruke noen dager på å akklimatisere kroppen, sier Hofstad-Nielsen.

For de som ennå ikke har reist på ferie og som frykter varmen, opplyser hun at reiseforsikringen ikke dekker avbestilling på grunn av varmen.