Oslo Lufthavn haler kraftig inn på Kastrup igjen

God utvikling på utelandsavganger fra Oslo Lufthavn i juni. Flyplassen har kappet inn på forspranget til København Lufthavn. Foto: Knut-Erik Mikalsen

I de senere månedene har København Lufthavn Kastrup forsterket sin posisjon som den største lufthavnen i Norden i antall passasjerer.

De to største de siste årene har vært Oslo Lufthavn og Kastrup. Her hadde Gardermoen et overtak under pandemien, og var lenge den som hadde flest reisende.

Så, etter at flytrafikken tok seg opp igjen utover i fjoråret, overtok Kastrup føringen igjen og har beholdt posisjonen som den største av de to.

Tar kraftig innpå

Men, de ferskeste passasjertallene for juni måned forteller at Oslo Lufthavn ikke lenger ligger så langt bak konkurrenten i Danmark.

I juni tok Gardermoen tvert imot kraftig innpå:

Da hadde Kastrup 2 535 000 reisende, mens Oslo Lufthavn hadde 2 465 000 reisende. En forskjell på 70 000 reisende. Avstanden måneden før, i mai, var på nær 200 000 reisende.

Vekst på utlandet

I Avinor sier trafikkdirektør Gaute Skallerud Riise at utenlandstrafikken hadde en sterk utvikling i juni med en økning på 4 prosent mot fjoråret, mens innland har stabilisert seg og hadde en mer flat utvikling på pluss 1 prosent.

Totalt ligger lufthavnen fortsatt 10 prosent bak samme måned i 2019, det siste hele normalåret, og han tror ikke Gardermoen klarer å overta toppen på pallen igjen ennå:

– Utviklingen i kapasiteten i markedet fremover hos Oslo Lufthavn og København tilsier at Kastrup vil fortsette å være den største lufthavnen i Norden fremover. Utviklingen på Gardermoen har vært noe svakere den siste tiden. Det kan delvis kan tilskrives et relativt sterkt rutetilbud internasjonalt fra spesielt Stavanger og Bergen, der sistnevnte også har fått et bedre innenriksnettverk enn før pandemien, sier Skallerud Riise til flysmart24. 

Flying start

I en melding om trafikktallene for Kastrup uttrykker ledelsen stor tilfredshet med situasjonen, og sier tallene er de høyeste siden pandemien rammet verden i mars 2020:

– Vi har hatt en flying start på sommeren med mye aktivitet på flyplassen, nær fulle fly og rundt ni av ti reisende dro etter koronaen – ikke minst på rutene sørover, sier Peter Krogsgaard, kommersiell direktør ved København lufthavn.

Stockholm bak

Resultatet viser at Oslo er den byen som har nest mest trafikk fra Kastrup, bare slått av verdensmetropolen London.

I Skandinavia er det de tre hovedstadsflyplassene København, Oslo og Stockholm som dominerer passasjermarkedet.

København og Oslo har i mange år nå ligget foran Stockholm. Dette viser også juni-tallene der Arlanda hadde 2 171 000 reisende. Også her er det utenrikstrafikken som vokser.