Advarer mot norske bagasjelapper – kan trigge tyver

Dette er Postens nye bagasjelapper, som forsikringsselskapet Europeiske mener kan tiltrekke seg kriminelle. Nå vil Posten vurdere dette produktet på nytt. Foto: Posten

Med økt reiseaktivitet dukker det også opp en ny mulighet for kriminelle som vil loppe nyankomne turister. For dem er det om å gjøre å finne de reisende som har potensielt mest verdisaker i koffertene.

Derfor er det ikke lurt, mener forsikringsselskapene, å «reklamere» med at man kommer fra velstående Norge.

Tyvene er erfarne. Et norsk flagg på kofferten eller andre kjennetegn på at eieren er norsk, er en dårlig ide, og kan gjøre deg til et lett bytte i for eksempel en stresset ankomst-situasjon.

Nordmenn en ønskedrøm

– Jeg vil fraråde å bruke norsk flagg til å merke bagasjen. I utlandet har mange – også vinningskriminelle – fått med seg at Norge alltid ligger i toppskiktet på tillitsbarometre, har lav kriminalitet og høy levestandard. Lever du av lomme- og bagasjetyveri, er turister herfra en ønskedrøm, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If Europeiske Reiseforsikring til flysmart24.

Det norske flagget er et tydelig tegn til kriminelle, også hvis man klistrer slike merker på kofferten:

– Norske flagg på bagasjen viser veldig tydelig hvilket land og kultur du er fra. En kjedelig, nøytral bagasjelapp er bedre. Du bør ikke dekorere kofferten som en reklameplakat for Norge, sier Clementz.

Godt kjent blant kriminelle

Han advarer mot at i enkelte byer og områder kan dette gjøre kofferteieren attraktiv for vinningskriminelle. De kan se sitt snitt til å stjele bagasjen din mens du for eksempel venter på en drosje.

Han sier at det at Norge er et av verdens mest velstående land er godt kjent hos kriminelle miljøer som retter seg mot turister.

I det siste har Posten markedsført en ny type bagasjelapper med ulikt dekor. Bl.a. er det én type som består av det norske flagget. Det er denne type merking Clementz ikke vil anbefale folk å bruke.

Posten vil vurdere produktet

I Posten sier kommunikasjonsdirektør Kenneth Pettersen at de ikke har vært klar over denne siden ved de nye bagasjelappene som de når tilbyr folk å kjøpe. Problemstillingen er ny, og nå vil de gjøre en ny vurdering:

– Vi har ikke fått inn noen reaksjoner på dette tidligere, men det er et interessant innspill som vi skal se nærmere på, sier Pettersen til flysmart24.

Clementz anbefaler norske reisende å finne andre kjennetegn å bruke for å lettere finne koffertene sine, som for eksempel nøytrale merker, en tøystripe eller en tapebit festet på bestemt sted på bagasjen.

Han sier det heller ikke er spesielt smart å vandre rundt med dyre klokker eller merkeklær, for på den måten å signalisere at man har mye penger.

Dyre merkeklær

Han gir følgende råd til nordmenn på tur og som man på enkel måte kan unndra seg kriminelles oppmerksomhet på:

«Fraråder å bruke norske flagg til å merke bagasjen»

Sigmund Clementz. Foto: If

– Jo mer du klarer å gli inn i omgivelsene du er i, dess bedre. Kriminelle klarer som regel å kjenne igjen turister på 400 meters avstand, men det går an å gjøre noen enkle grep for å stikke seg mindre ut. 
Dyre merkeklær og -vesker tiltrekker seg alltid oppmerksomhet. Det forteller kanskje at du har mer penger enn de fleste. Som regel er det smart å dresse litt ned på tur i utlandet. Å vifte rundt med kart og guidebøker på flyplassen eller i en travel gågate, viser at du er fullstendig ukjent på stedet – og kan gjøre deg til et lett bytte, mener Clementz.