Kjøpte to flasker vin på taxfree priset til 320 000 kr.

Her viser kommunikasjonssjef Haakon Dagestad den ene av de to flaskene som ble solgt til den svenske vinkjenneren. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Når kunder flest jakter på godbiter i taxfree-butikkene, spiller som regel prisen en avgjørende betydning. Men ikke for svensken som skulle sikre seg to usedvanlig sjeldne viner under et opphold på Oslo Lufthavn.

Da han forlot butikken på Gardermoen for noen uker siden hadde han kjøpt to flasker vin, som var priset til 165 000 kroner – hver.

– Dette ble uten tvil den onsdagen i pandemien med høyest omsetning, sier kommunikasjonssjef Haakon Dagestad i taxfreeselskapet Travel Retail Norway (TRN) til flysmart24.

Glad for flaskene

Det var en svensk tannlege som kapret seg flaskene, og ga overfor de ansatte etterpå uttrykk for stor tilfredshet over at han hadde klart å sikre seg begge de to flaskene som var tilgjengelige på den norske hovedflyplassen.

Dagestad vil ikke si hva svensken betalte, men innrømmer at han fikk en viss rabatt. Han har dessuten god tid på å konsumere varene. Vinen skal holde kvaliteten frem til 2047.

Oppgjøret var heller ikke enkelt, det er ikke bra å dra kortet når man kommer opp i summer som i dette tilfellet:

Spesielt oppgjør

– De ble slått inn på kassa som vanlig, men det gikk en bankoverføring da det ikke er så lett å trekke det beløpet på et kort, sier Dagestad.

Historien om de to flaskene med den verdifulle rødvinen går flere år tilbake i tid.

Det var flere år før pandemien. Det var full rulle i reiselivet og folk hamstret på taxfree-butikkene når de returnerte fra sine hyppige utenlandsreiser.

Sjelden vare

Det er meget sjelden vare det her er snakk om. Det dreier seg om to flasker med 1945-årgangen av Chateau Mouton Rothschild som taxfree-butikken nå er blitt kvitt.

Rødvinen blir rangert på topp 10 av verdens mest eksklusive viner, men viste seg svært vanskelig å få avsetning på.

Opprinnelig var det fire flasker av denne høyst eksklusive franske seiers-vinen som kom inn i butikken for mange år tilbake.

To av de ble solgt i Tyskland, mens de to resterende har blitt værende i klimaskapet på Oslo Lufthavn.

Rabatt på 100 000 kr.

TRN regnet med at det skulle bli en smal sak å få solgt de to gjenværende flaskene. Det slo ikke helt til. Butikken så seg nødt til å sette ned prisen med 100 000 kroner, men det hjalp heller ikke.

Etter at taxfree-selskapet nå har blitt kvitt flaskene, blir det nok en stund til TRN gjør et liknende stunt:

– Jeg tror ikke vi gjør dette igjen med det første, men vi er alltid på jakt etter unike produkter. Det er moro å kunne tilby kundene noe unikt, selv om vi som regel leter i en lavere prisklasse, sier Dagestad.