Skroter koronasertifikatet – innreisekrav også for fall

Krav om korona-pass for å komme inn i Hellas, men fra 1. mai fjernes dette kravet for å sitte inne på restauranter. Foto: Shutterstock

Smitteverntiltakene fjernes nå i stort tempo i de fleste av de populære ferielandene i Sør-Europa. Det skjer også i feriefavoritten Hellas.

Landet fjerner om kort tid kravet om å vise gyldig koronasertifikat for å sitte innendørs på restauranter og gå i butikker.

Den regelen fjernes fra 1. mai. Det har landets myndigheter bestemt. Også innreise-bestemmelser ligger an til å bli fjernet, ifølge nettstedet Keep Talking Greece.

Må vise på utestesdene

Det er uansett godt nytt at fastboende og turister som fra 1. mai ikke lenger trenger å vise at man er fullt vaksinert eller har fersk negativ korona-test for å kunne slippe inn på restauranter og andre utsteder.

Nordmannen Trond Bruce Hansen bor på Kreta. Han forteller til flysmart24 at man må regne med å vise korona-sertifikat hvis man skal på f. eks. restaurant:

– Ja, de fleste restauranter spør etter koronasertifikat, mens de mindre tavernaene ikke er så nøye med dette. Jeg opplever ingen problemer rundt dette. Det eneste problemet er når turister tyter inn i matvareforretningene uten munnbind. Da reageres det, forteller Hansen.

Reagerer på munnbind-slurv

Han forteller også at kreterne er utrolig pliktoppfyllende og benytter munnbind i kollektivtrafikken og i alle butikker.

Helseministeren i Hellas, Thanos Plevris, sier at det går mot en sommer uten sertifikater, og at flere smittevernregler vil bli fjernet etter hvert.

Han er imidlertid klar på at denne siste beslutningen er midlertidig, og at krav om korona-sertifikat raskt kan komme tilbake hvis smitteutviklingen skulle kreve det.

Fulgte Hellas

Hellas fjernet krav til helseskjema ved innreise fra 15. mars. Det har Spania senere også har gjort. Krav om å bruke munnbind innendørs faller dessuten bort fra 31. mai.

Det vil snart også trolig gå mot slutten for kravet om å vise gyldig korona-sertifikat for å komme inn i landet.

Kutter korona-pass ved grensen?

Dette kravet ser ut til å bli det neste som blir kuttet, ifølge helseministeren som sier at myndighetene har dette til vurdering.

Hva som da vil skje med muligheten for å bli plukket ut for stikkprøver blant tilreisende, er uklart.

I dag kan hvem som helst, og uten hensyn til gyldig korona-sertifikat, kan bli plukket ut til å gjennomgå en slik test når man ankommer landet. De som da tester positivt, må gjennom en fem dagers karantene for å reise videre inn i landet.