Feriefavoritt: -En type turisme som er mindre velkommen

Politiet er synlig tilstede i Magaluf, et av de populære partystedene på Mallorca. Foto: Shutterstock

Den populære ferieøya i Middelhavet ser ut til å bli et av de heteste reisemålene denne sommeren. Turistene fra Norge og resten av Europa strømmer til Mallorca som fremstår mer «blankpolert» enn på svært mange år.

Turistindustrien venter besøkstall som til og med overgår tilstrømmingen før pandemien. Det er ikke lenge siden situasjonen var en helt annen:

Få feriemål i Syden har slitt mer med imaget sitt de senere år enn Mallorca. Forholdene har vært så ille at lokale myndigheter har måttet be om hjelp for å takle det som var en voksende fylleturisme og kriminalitetsbølge.

Innstramming og forbud

Løsningen har vært den åpenbare:

Myndighetene har strammet til lovverket, og gjort alkohol mindre tilgjengelig i de utsatte områdene av øya, både på all inclusive-hotellene og i butikkene.

Det gjelder først og fremst i partystedene Magaluf og Playa de Palma.

Her har det vært fullt kjør så å si døgnet rundt. Unge folk fra Norge og andre steder i Europa har kommet til de aktuelle stedene for fest og fyll. Der har alkohol og narkotika flommet uhemmet og ført med seg prostitusjon og kriminalitet.

Hoppe fra balkongen

Alkoholreklame på offentlige steder er også blitt forbudt når hensikt er å oppmuntre til inntak av alkoholholdige drikkevarer som for eksempel åpen bar, gratis bar og happy hour.

En annen og hasardiøs aktivitet blant mange unge, spesielt briter, har vært det særegne fenomenet med balconing.

Den går rett og slett ut på å klatre fra balkong til balkong langs hotellveggene, og gjerne hoppe ned fra balkongen og rett i bassenget. Dette har de senere år ført til en rekke dødsulykker.

Nå er denne formen for aktivitet blitt forbudt, og de som blir tatt for å bryte denne bestemmelsen vil bli bortvist fra hotellet, og risikerer høye bøter.

«Mindre velkommen»

– Alle disse tiltakene gjøres for å redusere en type turisme som etter hvert ønskes mindre velkommen til øya, sier sier Lucía Escribano, direktør i Fundació Mallorca Turisme, til flysmart24.

Hun mener at miljøene som forårsaker fyll og kriminalitet har vært begrenset til et par steder på øya, men at de har tiltrukket seg mye oppmerksomhet på grunn av den svært utagerende formen for ferieaktivitet.

Hun håper at tiltakene som nå gjøres, vil endre bildet av Mallorca og gjøre at øya fremstår som mer attraktiv for de som ønsker å komme til øya av andre årsaker enn bare sol og varme:

Mer bærekraftig

– Denne drikkekulturen er uønsket. Vi ønsker at folk heller nyter og setter pris på det store tilbudet av kultur, sport og gastronomiske opplevelser. Vi ønsker i tillegg å utvide sesongen. På den måten kan vi få besøkene jevnere fordelt over året og slik unngå trengsel i sommermånedene, sier hun og mener dette gir store gevinster:

«Vi vil unngå trengsel i sommermånedene»

Lucía Escribano. Foto: Knut-Erik Mikalsen

– Sesongen forlenges, fotavtrykket etter turistene på øya blir mindre og hele virksomheten blir mer bærekraftig, mener Escribano.

Som flysmart24 har skrevet tidligere, har myndighetene lagt opp til et nytt utviklingsprogram som skal gjøre turismen på øya mer miljøvennlig – også fordi dette har vært et krav fra egne innbyggere.