Nytt norsk flyselskap demper satsingen – leier ut fire fly

Flyene til Norse Atlantic Airways står lagret på Oslo Lufthavn i påvente av oppstart av ruter til USA. Nå skal fire av dem leies ut til Spania. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Det nye norske flyselskapet Norse, der Bjørn Kjos er en av investorene, har måttet forskyve åpningen av billettsalget og satser på å komme i gang med første flyvning i juni.

Selskapet har mottatt en rekke av sine Boeing 787 Dreamliner-fly, som står parkert på Oslo Lufthavn i påvente av at selskapet skal komme i gang.

Nå leier flyselskapet ut fire av sine Boeing 787 Dreamliner-fly.

Ikke bruk for

Dette er fly som selskapet ifølge eget utsagn ikke har bruk for i oppstartsfasen, og de vil bli fløyet til Spania senere denne måneden.

Planene for det nye langdistanseselskapet, som skal fly mellom Oslo, Paris og London til utvalgte byer i USA, ligger ifølge ledelsen i selskapet fortsatt fast:

– Vi starter salget i løpet av måneden og første flygning skal ta av i juni. Rutenettet blir annonsert samtidig med salgsstart, sier kommunikasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen i Norse Atlantic Airways til flysmart24.

Spansk leietaker

I en melding selskapet har lagt ut tirsdag går det imidlertid frem at selskapet nå skal leie ut to Boeing 787-8 og to Boeing 787-9 til det spanske selskapet Air Europa.

Dette selskapet bygger seg nå kraftig opp fra hovedstadsflyplassen Barajas utenfor Madrid, med i alt 11 nye fly. Fire av disse kommer altså fra Norse Atlantic.

Utleien skal gjelde for 18 måneder.

– Avtalen styrker vår allerede solide finansielle posisjon ettersom vi fortsetter å være tro mot strategien vår om å gå forsiktig inn i markedet og øke etterspørselen, sier konsernsjef Bjørn Tore Larsen i Norse i en pressemelding.

Fortsatt stor tro

Flyene vil bli levert til Air Europa i andre kvartal. Fremleien er avhengig av ferdigstillelse av dokumentasjon, men er ifølge selskapet forventet å skje rundt slutten av april.

Investoren bak prosjektet, Bjørn Tore Larsen, har fortsatt stor tro på at Norse skal lykkes:

– Ja, vi har stor tro på at etterspørselen etter transatlantiske reiser til slutt vil komme tilbake med full kraft fordi folk vil ønske å utforske nye destinasjoner, besøke venner og familie og reise for forretninger, sier Larsen.

Dette er planen

Norse skal ta opp langdistanse lavpris der Norwegian slapp.

Selskapet har også overtatt mange av de flyene som ble ledig da Norwegian måtte gi opp sine langdistanse-ambisjoner som følge av den økonomiske krisen selskapet kom inn i før pandemien.

Norse har sagt at det skal operere ruter fra Oslo, London og Paris og at disse skal gå til USA: Det gjelder ruter til New York, Los Angeles og Florida.