Enormt taxfreesalg:- Spiser dere deodoranter i Norge?

Deodoranter av typen deosticks og roll on er en storslager i Norge, forteller Haakon Dagestad i Travel Retail Norway. Foto: Knut-Erik Mikalsen.

Norske flykunders store sans for taxfree-handel er godt kjent i næringen. Nordmenn er også svært gode kunder i duty free-butikene på de sentrale lufthavnene rundt om i Europa.

I de aller fleste tilfellene har vi nordmenn også noenlunde det samme handlemønster som resten av Europa med økende handel av parfyme, kosmetikk og sjokolade, og mer kjøp av vin enn av brennevin.

Bare på en helt bestemt varesort er det ingen i hele Europa som handler som nordmenn:

Vi kjøper enorme mengder deodoranter, og så å si utelukkende deodorant stick-utgaven.

-Vi har fått spørsmålet fra kolleger nede i Europa som spør om vi spiser deodorant-stick der oppe i Norge? Årsaken til forundringen er lett å forstå. Vårt forbruk av akkurat denne typen vare er mye høyere i Norge enn noen andre steder, foreller kommunikasjonssjef Haakon Dagestad i Travel Retail Norway (TRN) til flysmart24.no.

I resten av Europa er det sprayboks-deodorantene som er totalt dominerende, men den har en heller beskjeden omsetning i de norske taxfree-butikkene.

-Vi solgte 400.000 deostiks i fjor. Nå har jeg ikke noe eksakt tall om hvor lite det går av deosticks i andre land, men leverandørene forteller at vi selger veldig mye mer av de enn i andre land, forteller Dagestad.

Han sier at det spesielt er menn som står bak det enorme forbruket av deostiks.

-Egentlig er det alle slags kunder som kjøper stick-utgaven, unge og eldre. Men vi må nok si at det i hovedsak er menn. Kvinner bruker mer roll on, sier Dagestad.

Taxfree er ikke bare alkohol

Hvorfor det er et så enormt stort salg av deosticks i Norge har han ikke noe entydig svar på:

-Vi tror vel det er en tilfeldighet som blir nedarvet gjennom generasjonene, sier han.

Det er vanligvis en oppfatning at taxfree stort sett går i vin, brennevin og øl. Slik er det ikke. Parfyme står for 28 prosent av taxfree-omsetningen i Norge.

-Det er en veldig viktig varekategori. Innen parfyme er det hudpleie som er den største underkategorien, og det klart største produktet er Biotherm sin Lait corporel, sier Dagestad.

Travel Retail Norway står for taxfreesalget på alle de store flyplassene i Norge – Oslo, Stavanger, Trondheim, Kristiansand, Trondheim.