Gardermoen satte Kastrup på plass igjen

Gardermoen på topp i Skandinavia igjen. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Så har Oslo Lufthavn klatret helt til topps av flyplassene i Skandinavia, målt etter antall reisende.

Avinors trafikktall for februar forteller at Norges hovedflyplass hadde 1.968.875 reisende i årets andre måned.

Gardermoen-flyplassen slo dermed «storebror i Skandinavia» – Kastrup i København – med tett på 11.000 reisende.

Sveriges hovedflyplass, Arlanda, er henvist til tredjeplass med snaut 1,8 millioner passasjerer.

Kampen om posisjonen som Skandinavias største flyplass har pågått i flere år nå, og har blitt skjerpet  som følge av en vedvarende vekst i flytrafikken, spesielt i Norge.

OSL: – Viktig å være god

For flyplassene er gode trafikktall gull verdt. Det pågår en hard kamp om å tiltrekke seg nye flyruter, og gode trafikktall er et godt kort flyplassene kan vise frem når de skal friste nye flyselskaper til å starte nye ruter.

-Vi registrerer at vi er størst. Det aller viktigste for oss er likevel å levere et så godt produkt til våre reisende som mulig. Vi har et mål om å være topp 10 i Europa på kundetilfredshet, sier kommunikasjonssjef Joachim Westher Andersen på OSL ti flysmart24.no.

Oslo var lenge «lillebror»

Kastrup har tradisjonelt vært den ubestridt største flyplassen i Skandinavia, mens Oslo Lufthavn lenge var henvist til rollen som minst og lillebror.

Så kom Norwegian i 2002 og bød SAS opp til kamp. Sammen med en økonomisk vekstperiode løftet flytrafikken seg her i landet så kraftig at Oslo Lufthavn passerte Arlanda i størrelse i 2006.

Neste steg var å komme opp på nivå med Kastrup. Det har Gardermoen klart noen enkeltmåneder, og nå altså også i februar. For OSLs vedkommende var utlandstrafikken på noe over 1 million, mens innlandet sto for tett på 900.000 reisende.

For året som helhet er det fortsatt Kastrup som er størst, med Oslo Lufthavn på andreplass og Arlanda som nummer tre. Den svenske flyplassen har imidlertid et uttalt mål om å bli størst i Skandinavia.