Denne taxfree-regelen er blitt fjernet i det stille

Det er blitt enklere å handle taxfree-varer for de som tar seg en stopp på vei hjem etter å ha vært i utlandet. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Heretter behøver du ikke stresse med tidsfrister når du har vært i utlandet og fylt opp handlekurven med diverse taxfree-produkter. En viktig regel er blitt fjernet. -Veldig fornuftig, mener taxfree-bransjen.

Mange har opplevd å miste sine taxfree-varer på grunn av den ukjente regelen.

De som ankommer Norge etter utenlandsopphold kan få varene forseglet hvis de skal reise videre inn i landet med fly.

Den turen videre måtte skje innen 24 timer, ellers ville plomberingen være ugyldig.

De som overskred denne fristen fordi de ville besøke venner og kjente før de reiste videre hadde da valget mellom å gi fra seg varene, om de var aldri så mye forseglet, eller sende de i innsjekket bagasje. Det var ikke få som fikk seg en lei overraskelse fordi de var ukjent med bestemmelsen.

Nå er denne regelen blitt opphevet i det stille.

Tidsfristen er blitt fjernet, og så lenge posen er forseglet vil det normalt ikke være noe problem å frakte den videre med seg, uansett hvor lang tid oppholdet etter reisen har vart.

Seksjonssjef i Luftfartstilsynets sikkerhetsavdeling, Jørgen Ingebrigtsen, bekrefter at reglene er gjort om men gjør oppmerksom på at en generell sikkerhetsregel fortsatt gjelder:

-Dersom en analyse og kontroll av posen og innholdet ikke blir godkjent – uavhengig av hvor lenge siden det er den er kjøpt – er det ikke en rettighet å ta med seg varene gjennom sikkerhetskontrollen, opplyser han.

På tilsynets nettsider er den nye regelen omtalt slik:

«Det er ikke lenger noen tidsfrist som passasjerene trenger å forholde seg til når det gjelder tax-free gjennom sikkerhetskontrollen. Så lenge posen er en «Security Tamper Evident Bag» som definert av ICAO og den er pakket på en lufthavn eller om bord i et luftfartøy har alderen ingen betydning», heter det nå.

Haakon Dagestad er kommunikasjonssjef hos Travel Retail Norway, som står for det meste av taxfreesalget på norske flyplasser.

Han er glad for at tidsfristen nå er borte:

-Dette er fornuftig av Luftfartstilsynet og vil glede mange reisende, sier han og mener 24-timers regelen for å kunne ta med seg varer etter et opphold i reisen ikke hadde noen verdi.

Likte du flysmart24.no? Lik oss på Facebook så får du reisenyhetene først