Slik bruker du seks feriedager og kan nyte 12 fridager

Det fins mange gode muligheter for å strekke fridagene i år. Foto: Ving

Den som tar ut fridager på inneklemte arbeidsdager i år kan skaffe seg mange fridager ved å plukke bare litt fra feriekontoen. En av mulighetene kan gi 12 dager fri mot å ta ut bare 6 feriedager.

Vær beredt. Om noen uker kommer reiseselskapene med sine eposter som forteller deg hvordan du planlegger mellom bevegelige helligdager og inneklemte dager på kalenderen.

Problemet er at det er hundretusener som får disse epostene. Her gir flysmart24.no deg noen tips om smart uttak av fridager som du kan bruke og dermed være litt i forkant.

Bruker du bevegelige helligdager og noen feriedager i tillegg kan man ta en lang ferietur uten å tømme feriedag-kontoen for tidlig.

Ved å handle allerede nå kan du også spare penger, hvis det klaffer slik at det fins billigbilletter hos flyselskapene i de mest aktuelle periodene til reisemålet du ønsker.

Påsken: 

Her kan du kjapt få 10 dager ferie, hvis du reiser ut etter jobb fredag den 12. april.

Tar du da ut fridager på mandag, tirsdag og onsdag i påskeuken, kan du faktisk legge opp til en 10-dagers tur i fjellet eller i Syden, og bare ta ut tre fridager.

Tilbake på jobb tirsdag 23. april.

1. mai

Faller i år på en onsdag. Det betyr at du kan ta fri fra 30. april til og med søndag 5. april. Da bruker du to feriedager (torsdag og fredag), og får fri 5 dager.

17. mai:

Er i år på en fredag, og gir mulighet til tre dager hvis man reiser ut torsdag den 16. mai, og ikke tar ut fri i etterkant.

Tar du derimot fri fra torsdag 16. mai etter jobb og tar ut en fridag mandag 20. mai for eksempel, har du brukt en fridag og fått fire feriedager.

Kr. Himmelfart med pinsen:

Her er det mulighet for en skikkelig bonus. Vil du ha en skikkelig lang ferie før ferien, er muligheten der for inntil 12 dager fri, men bare bruke 6 fridager ved å ta fri også pinsedagene.

Kr. Himmelfarts dag er torsdag den 30. mai. Fredag den 31. mai må du ta fri, pluss mandag til fredag uken etter. Da innhenter pinsen deg, og du har fri til 11. juni. Så vipps, en skikkelig lang ferie med minimalt uttak fra feriekontoen på jobb.

Jul og nyttår:

Deretter er det lenge å vente til jul, med julaften som i år er på en tirsdag. Det innebærer fri onsdag 25. og torsdag 26. desember for de fleste, mens fredag 27. desember er jobbdag for mange.

Her kan man velge å være borte i julen. Den som tar fri fra lørdag før jul og kommer tilbake etter nyttår og som har arbeidsdager julaften og nyttårsaften, oppnår 12 dager fri, men med uttak av 5 feriedager. Dette er nok årets beste deal.

Den som vil være hjemme i julen, og for eksempel reise bort 1. juledag og hjem 1. nyttårsdag får også god uttelling. 8 dagers tur med uttak av 3 feriedager.