Derfor selger ikke taxfree-butikkene kaldt øl

Taxfree-butikkene selger kun romtemperert øl. Foto: Knut-Erik Mikalsen

De ansatte på taxfree-butikkene på flyplassene får ikke sjelden spørsmål fra reisende som er ute etter å kjøpe kaldt øl. Det får de ikke, og det er det en helt bestemt grunn til.

Taxfree-butikkene selger verken kaldt øl eller temperert hvitvin. Både øl og vin selges med den temperaturen som fins i butikken. Det eneste unntaket er spesiell dyr vin som krever spesialtemperatur.

–  Svaret er enkelt: Vi vil ikke bidra til økt alkoholkonsum på flyplassene, med de problemene det kan skape både i lufthavnene og om bord på flyene. Derfor selger vi heller ikke «drikkeklar» vin eller øl, sier kommunikasjonssjef Haakon Dagestad i Travel Retail Norway (TRN) til flysmart24.no.

Mange flyplasser rundt om i Europa sliter med at passasjerer drikker for mye alkohol før de skal ut og fly. Dette skaper av og til ikke bare problemer om bord på flyene, men leder også til bråk på flyplassen.

På bakgrunn av slike episoder har TRN tatt en prinsipp-avgjørelse om dette salget, selv om den kan ramme dem selv økonomisk i form av redusert omsetning.

– Vi ser jo at det skjer uønskede episoder på flyplassene fra tid til annen, også hos oss, og der oppførselen kan knyttes til et for stort alkoholkonsum. Dette er situasjoner vi som aktør ikke ønsker å bidra til skal skje. De fleste vil jo ikke drikke lunket øl, eller varm hvitvin for en saks skyld. Ved å unngå å selge avkjølte varer legger vi heller ikke til rette for å selge alkohol som kan nytes på flyplassen eller om bord på flyene, sier Dagestad.

Han sier at det hviler et ansvar på alle som har fått lov til å selge alkohol om å sørge for at regler blir overholdt.

Det fins imidlertid ingen myndighetsbestemt regel som sier at det på taxfree kun skal selges temperert, men at selskapet på egenhånd har tatt den avgjørelsen.

– Vi får ikke sjelden spørsmål om hvor svalskapet står, fra folk som er ute etter avkjølt hvitvin. Et slikt skap har vi ikke, av samme grunn som for øl. Dessuten ville det være vanskelig å holde varene kalde. Vi har et såpass stort salg av slike varer gjennom dagen at flaskene ikke ville rekke å ligge lenge nok i svalskap til å rekke å bli avkjølt, sier Dagestad.

Det fins et svalrom, derimot, som gjør at den selvpålagte bestemmelsen om ikke å selge «drikkeklar» alkohol har et helt bestemt unntak.

– Det gjelder et rom der vi har plassert spesielt dyr vin som krever en helt bestemt og jevn temperatur, sier Dagestad.

Disse blir lagret i  bestemt temperaturen for at de skal beholde sin kvalitet.

– Dette dreier seg imidlertid om spesielle vinsorter som gjerne også er mye dyrere enn de flaskene som står i de ordinære vinhyllene. Men dette er vin som neppe n0en vil finne på å drikke mens de oppholder seg på en flyplass, sier Dagestad.

Lik flysmart24.no på Facebook