Forbrukerrådet: Advarer alle som planlegger en reise

Forbrukerrådet mener folk som ikke må reise bør tenke seg om før de legger ut på tur på grunn av den raske spredningen av korona-viruset. Foto: Visit London

Forbrukerrådet mener situasjonen rundt spredningen av korona-viruset i flere europeiske land skaper så stor usikkerhet at rådet ber folk vurdere om de virkelig har behov for å reise.

Viruset dukker opp i stadig flere land, og spredningen øker i omfang og raskt fra dag til dag. Onsdag kveld kom det første norske korona-tilfellet.

Rådet har fått mange henvendelser fra folk som frykter at ferieturen går i vasken. Likevel kommer rådet med en sterk advarsel. Det mener at det kanskje kan være smart å ta en tenkepause hvis man skal reise i disse dager:

Dette risikerer du

– Vi skjønner at mange er bekymret, og folk bør tenke over om de trenger å reise. Ikke bare kan du selv bli syk, men du risikerer også å smitte andre, advarer jurist i Forbrukerrådet, Caroline Skarderud, gjennom flysmart24.no.

I tillegg til de helsemessige farene man utsetter seg for ved å reise, gjør Skarderud det også klart at de fleste som reiser løper en økonomisk risiko hvis man plutselig finner ut at viruset har spredt seg til stedet man skal til.

Da er det for sent å angre.

Ta kontakt uansett

– For flybilletter i økonomiklassen er det ingen avbestilling, uansett grunn. Har du kjøpt overnatting uten avbestillingsmulighet, er pengene også tapt, sier hun.

Skulle behovet for å kansellere eller endre en reise som følge av korona-viruset likevel oppstå, ber Skarderud folk uansett om å ta kontakt med flyselskap og hotell.

Hun viser til at flere flyselskap kansellerte reiser til Kina da utbruddet startet der, og at det samme kan skje for andre land.

– I alle tilfeller har du rett på å få avgiftene tilbake, hvis du velger å ikke fly, sier hun.

Hotellet kan kanskje hjelpe

Dette må du som regel be om selv, for de fleste flyselskapene har ikke rutiner for automatisk tilbakebetaling når du kansellerer en billett.

For hotellet kan det også være et smart grep å ta kontakt:

– Et tips er uansett å ta kontakt med overnattingsstedet og be om å få reise på et senere tidspunkt når ting har roet seg, mener Skarderud.

Forbrukerrådet ber folk som skal ut på tur i nærmeste fremtid om å følge med på nyhetene, og sjekk mulighetene for å avbestille hos forsikringsselskap, turoperatør, flyselskap og overnattingsted:

– Sjekk Utenriksdepartementets reiseråd på nettet. Vurderer du å reise til EU/EØS-land, så skaff deg det Europeiske helsetrygdekortet for hjelp på lokale sykehus. I tillegg bør du ved reise registrere deg på reiseregistrering.no slik at norske myndigheter kan få tak i deg om noe skjer på reisemålet, sier Skarderud.

Begrenset forsikringshjelp

Hos markedslederen for reiseforsikring, Europeiske, har man en stund nå fulgt UDs reiseråd og dekker avbestillinger av reise til Kina.

For reiser til Europa er det derimot ennå ingen hjelp å få etter stadig nye utbrudd, selv med en avbestillingsforsikring. Europeiske støtter seg på UDs reiseråd. Derfor dekkes kun avbestillinger til områder de fraråder nordmenn å reise til som følge av utbruddet.

-Vi hjelper og rådfører kunder fortløpende i disse områdene, og dekker eventuelle karanteneutgifter. Det er kun avbestilling til disse områdene som ikke er dekket. Foreløpig gjelder avbestilling kun Kina, inkludert Macau og Hong Kong. Skulle dette etter hvert omfatte flere land eller områder, følger vi det, sier Andreas Bibow Handeland, kommunikasjonsrådgiver i Europeiske Reiseforsikring.

De aktuelle områdene

– Per nå dekker vi avbestillinger til Kina som blir foretatt til og med 2. mars 2020. Men vi følger situasjonen rundt korona svært nøye og vil gjøre fortløpende vurderinger i tiden fremover, sier han.

Folkehelseinstituttet har lagt ut denne oversikten over hvor det er vedvarende spredning av korona-viruset:

Fastlands-Kina, Hongkong, Singapore, Japan, Iran, Sør-Korea og regionene Lombardia, Piemonte, Emilia-Romagna og Veneto i Italia.

I andre land hvor det er påvist smitte, er det ingen eller svært begrenset smittespredning innenlands og disse regnes derfor ikke som områder med vedvarende spredning, skriver instituttet.