Frykter at hundemøkk skal spre sykdommer på feriemål

I Alicante vanker det bøter på hundeeiere som ikke tar opp etter seg når kjæledyrene gjør fra seg på gater og promenader. Dette bildet er fra stand-promenaden i Alicante. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Stadig flere av de populære turistbyene i Spania vil ha en slutt på at hundeeiere lar kjæledyrene sine legge igjen avføring og urin ute i det offentlige rom. Nye og strenge lover åpner for å gi hundeeiere store bøter. Det er frykt for at ekskrementene skal spre sykdommer blant både turister og fastboende.

For de fleste oppleves det som ekkelt og svært uhygienisk å tråkke opp i hundemøkk som ligger på strandpromenaden eller i bygatene.

Noen områder har gått svært langt i sine prosjekt for å hindre at avføring fins på alle gater og torg der det ferdes mennesker.

DNA-jakt på synderne

Nå har et av nordmenns absolutte feriemål om sommeren, Mallorca, bestemt seg for å ta grep. Bystyret i Palma har besluttet at det skal innføres dna-register for hundene. På den måten vil det være mulig å spore hundeavføring som ikke har blitt plukket opp, tilbake til eieren.

De som synder mot forbudet blir ifølge den spanske avisen Ultima Hora bøtelagt på 300 euro, rundt 3 00 norske kroner. Utgiftene til registreringen må hundeeierne selv betale. Som et annet tiltak er det også innført plikt til å spraye på steder der hundene har urinert.

Har allerede innført 

Myndighetene i Palma viser til at flere har innført dna-register og bøter. I Alcanar kommune, sørvest for Barcelona, har myndighetene en stund nå drevet dna-jakt på hundeiere som forsømmer seg.

Her har det blitt gitt offentlig støtte til å opprette et sporregister som skal identifisere nøyaktig hvilken hund ekskrementer funnet i gaten, tilhører. Brudd på reglene gir bøter, som i Palma.

Ordføreren i Alcanar, Juan Roig, har sagt at han vil at hundeavføring som er etterlatt i gater ikke lenger skal være et problem for fotgjengere, men bli et problem for hundeeiere som sluntrer unna å ta opp etter dyrene.

Kan spe sykdommer

Frykten for at folk uvitende skal tråkke opp i hundeavføring er også bakgrunnen for at det stort sett er forbudt å ta med hunden på strendene i Spania. Der skal folk slippe frykten for å sette seg der hunder har gjort sitt fornødne, eller at barna skal leke i sanden der det ligger avføring fra dyrene.

Bakgrunnen for at mange steder har strenge regler for å hindre at det florerer av hundeavføring er også knyttet til folkehelsen:

Ekskrementer kan være årsaken til infeksjoner hos mennesker, og kan overføre parasitter. Det kryr av insekter som kan bære smitte med seg videre, i verste fall til matvarer.

Kan svi på pungen

Dette har vært bakgrunnen for at man flere steder, inkludert mange av de mest populære turistområdene i landet, nå har skjerpet kravet til hundeeiere. Dessuten skaper hundenes urin, ofte på samme sted som andre hunder, vond lukt i områder hvor det regner lite.

I Alicante har man en tid nå gitt bøter til de som ikke har tatt opp etter hunden. Ikke nok med det, også det å unnlate å vaske bort urinen når hunden gjør fra seg kan også svi på pungen for eierne.

Også på Costa del Sol handler det om strengere reaksjoner for hundeforurensning. I byen Benalmadena ble for et par år siden innført nye regler for å holde byen ren.

Gratis flasker med eddik og vann

Der vanker det bøter for ikke å ta med seg ekskrementene fra sine firbente venner, men også for ikke å vaske stolper, vegger og andre steder der hundene urinerer.

Mens man på slike steder truer med høye bøter til hundeeiere som ikke følger påleggene om å ta opp ekskrementene, har man andre steder valgt en noe mildere form for aksjon i Torrevieja.

Byen, som er kjent for å huse mange nordmenn, har valgt den milde varianten og krever at det blir vasket opp etter hunden når den gjør i fra seg. Her deler kommunen ut poser og egne flasker som skal inneholde vann og eddik, og som skal sprøytes på de stedene der kjæledyret gjør fra seg.

Lik flysmart24.no på Facebook