Gratis korona-avbestilling – dette sier SAS og Norwegian

JetBlue er samarbeidspartner med Norwegian i USA. Det tilbyr nå gratis endring og avbestilling av reiser for de som frykter korona-smitte. Foto: JetBlue

Oppdatering: Etter at denne artikkelen ble laget har flere flyselskap endret sine regler for ombooking, bl.a. SAS, som tilbyr gratis ombooking for reiser til Italia.

Samarbeidspartneren til Norwegian i USA, det store lavprisselskapet JetBlue Airways, tilbyr nå sine reisende gratis endring og kansellering hvis de ikke ønsker å gjennomføre reisen sin på grunn av frykt for korona-smitte.

Selskapet har gått ut med et tilbud som omfatter alle billettkategorier, også de som har billetter som etter selskapets regler ikke kan endres eller avbestilles. Den som avbestiller vil få alle pengene tilbake, opplyser selskapet i en melding til markedet.

Selskapet presiserer at tilbudet om vederlagsfrie endringer og kanselleringer ikke bare gjelder frem til 1. juni de som kjøper flyreiser. Tilbudet gjelder også de som kjøper pakkereiser hos JetBlue Vacations.

Ingen bønn

Hos Norwegian, som nylig inngikk en avtale om samarbeid med JetBlue i USA, er det derimot ingen bønn for folk som frykter å reise til områder der det er konstatert smitte. Kundene må bære all økonomisk risiko hvis de ombestemmer seg.

– Ettersom myndighetene så langt ikke har pålagt noen reiserestriksjoner, og våre flygninger går som normalt, gjelder ordinære reisevilkår ved endringer eller kanselleringer av reiser. Vi oppfordrer våre kunder til å kontakte sitt forsikringsselskap for mer informasjon, opplyser senior kommunikasjonsrådgiver i selskapet, Christer Baardsen, til flysmart24.no.

Følger situasjonen

Heller ikke hos SAS er det noe å hente for de som har fått korona-betenkeligheter og vil endre eller avbestille. De får ikke gjøre det gratis hos SAS, i alle fall ikke ennå:

– Nei, det er ikke vurdert som aktuelt per nå, annet enn for Kina. Vi følger situasjonen tett og er i dialog med relevante myndigheter, opplyser informasjonssjef John Eckhoff i SAS.

JetBlue har gjort tilbudet gjeldende slik at de som ønsker å ombestille til andre steder, og der billetten er dyrere, slipper å betale mellomlegget.

Vil gi kundene trygghet

Joanna Geraghty er president og administrasjonssjef i JetBlue. Hun sier at selskapet velger å gå ut med tilbudet selv om amerikanske myndigheter ikke har gitt noen reiseråd som omfatter destinasjoner som JetBlue har i dag.

– Selv om myndighetene ikke har gitt noen reisebegrensninger til stedene vi flyr, ønsker vi å gi våre kunder trygghet for at vi er klare til å støtte dem hvis situasjonen skulle endre seg, sier Geraghty.

Samarbeider med mange

JetBlue er det sjette største flyselskapet i USA har 250 fly, og sin hovedtyngde av ruter på østkysten av USA – spesielt til og fra New York og Boston. Det har samarbeidsavtaler med flere andre europeiske selskaper ut over Norwegian, bl.a. Lufthansa, Icelandair og Iberia.

Selskapet har ennå ingen rute fra USA til Europa. Det endrer seg når JetBlue åpner rute til London fra New York og Boston. Det skjer etter planen til neste år.

Det vil åpne for enda flere billige flybilletter, etter som JetBlue har sagt at de akter å angripe markedet til American Airlines, Delta, United Airlines og British Airways med priskutt.