Grensene stenges: Innenriks flytrafikk skal gå som normalt

Mange fly til SAS og Norwegian blir stående på bakken etter at det lørdag kveld ble besluttet p stenge norske flyplasser fra mandag morgen. Foto: Avinor

Regjeringen har besluttet å stenge norske grenser fra mandag klokken 08.00. Det betyr at ingen, som ikke har lovlig opphold i landet, får komme inn i Norge.

Flyplassene skal fortsatt være åpne. Passasjerfly skal kunne lande også fra utlandet. Den store innenriks flytrafikk vil gå uavhengig av regjeringens innstramminger.

Trakk tilbake melding

Den første meldingen lørdag gikk ut på at alle flyplasser skulle stenges. Denne ble utpå kvelden trukket tilbake. Den ble erstattet med denne informasjonen:

«Norske flyplasser stenger ikke. Alle norske borgere og personer som bor eller arbeider i Norge, slipper fortsatt inn i landet. Det vil altså fastsettes unntak for EØS-borgere og deres familiemedlemmer som er bosatt i Norge. Det legges opp til unntak også for EØS-borgere som jobber i Norge.

Det vil lande fly fra utlandet på norske flyplasser i uken som kommer, slik at nordmenn kan komme seg hjem. Vi kommer også til å kontakte myndigheter i andre land for å bidra til at det tillates for flyselskapene å fly nordmenn hjem til Norge. Men i denne situasjonen kan vi ikke gi garantier, fordi svært mange land nå innfører strenge restriksjoner på flyvninger. Flyplassene vil være åpne for internasjonale flighter slik at turister/utlendinger kan reise ut.

Innenriksflyvninger går som normalt. Dersom man ikke lander på sin endelige destinasjon i Norge, vil det aksepteres videre flygning til endelig destinasjon for karantene der,» heter det i meldingen.

Settes på bakken

Fly ut og inn av landet vil imidlertid bli hardt rammet:

– Denne beslutningen betyr i praksis at de fleste flyene til SAS og Norwegian i utenrikstrafikk blir satt på bakken. Unntaket blir innenlands flytrafikk som det virker kan gå som normalt, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i konsulentselskapet WinAir til flysmart24.no lørdag kveld.

Vedtaket om å stenge flyplassene mener Elæns også betyr slutt på mange, om ikke de fleste, flyruter fra utlandet til Norge:

Norge-ruter kuttes

– J, det høres ut som det. De fleste flyselskaper kutter ruter til Norge. Det er sannsynlig at det vil opereres spesielle flyvinger av SAS og Norwegian – såkalte rescue flights – for å få strandene nordmenn hjem tror jeg, sier Elnæs.

Det var statsminister Erna Solberg som lørdag kveld la frem de nye og drastiske tiltakene for å bremse korona-smitten.

Dette er tiltakene

Tiltakene er, bla.:

1. Flyplasser og havner vil ha ustrakt grensekontroll. Dette vil ha virkning fra mandag klokken 08.

2. Det er utløst beredskapsressurser. Personell fra heimevernet og sivilforsvaret for bistå med tiltak og ivareta grensekontroller og samfunnskritiske funksjoner. På flyplasser, hvor de samarbeider med lokalt politi i arbeidet med kontroll, transport og karantenehåndtering

3. Undersøker muligheten for om Norwegian og SAS har mulighet til å frakte smittevernutstyr fra Kina til Norge, hvis det åpner seg muligheten for det.

4. Utenriksdepartementet har gitt nye reiseråd, hvor de fraråder å reise til nye land som ikke er strengt tatt nødvendig. Reiserådene gjelder fra og lørdag til over påske.

Får ikke fly fra England heller

Norwegian fikk seg en annen dårlig nyhet lørdag kveld. USA har bestemt at fly fra Storbritannia ikke får lande i USA.

Fly derfra har vært unntatt fra forbudet president Donald Trump innførte tidligere i uken. Det gjorde at Norwegian, som har en stor langdistansebase på London Gatwick-flyplassen, kunne fortsette å fly fra London. Nå blir den muligheten stanset.

Lik flysmart24.no på Facebook